Vil heller ha luksus fremfor energisparing

Under halvparten av de som skal pusse opp boligen har planer om å redusere utgiftene til oppvarming.

Nordmenn elsker å pusse opp hus og hytte. Men vi velger nytt kjøkken og nytt bad framfor tiltak som øker komforten og reduserer energiutgiftene. Under halvparten av de som går med oppussingsplaner vil gjøre tiltak som reduserer energibruken.

Hvert år bruker vi 60 milliarder kroner på oppussing. En fersk undersøkelse utført av TNS Gallup på vegne av Enova bekrefter inntrykket av nordmenn som verdensmestre i oppussing.

Tror det er lite å spare
Hele 56 prosent av husholdningene har konkrete planer om å oppgradere boligen i løpet av de neste tre årene. Men bare 42 prosent av dem som sier de vil pusse opp, planlegger tiltak som kan gi lavere energiutgifter.

– Mange er nok ikke klar over hvor mye moderne varmeløsninger og etterisolering øker bo-komforten. Lav strømpris gjør nok også at mange tror det er lite å spare. Men gjør du noe med varmebehovet eller varmeløsningene dine, er det mange tusenlapper å hente, sier markedsdirektør Audhild Kvam i Enova.

Enova anbefaler at man tenker energieffektivitet både ved rehabilitering og enklere oppussing.

Dersom du har muligheten til å ta store grep er for eksempel varmepumpe og vannbåren varme gode tiltak, mens tidsstyring av panelovnene gir besparelser også for de som ikke vil legge like mye i potten.
– Du kan spare penger både på små og store tiltak . Gjennom Enovatilskuddet har du nå krav på å få penger tilbake for i alt 12 ulike energitiltak. Enovatilskuddet skal stimulere flere til å ta energigrep når de pusser opp, uttaler Kvam.

Det er de som kjøper rekkehus og eneboliger som er mest opptatt av lave strømutgifter.
– Det stilles høyere og høyere energi- og miljøkrav til nye boliger, og dette påvirker også resten av boligmarkedet. Om ti år kommer boligkjøpere til å legge enda mer vekt på alternative energikilder og muligheter for å spare energi. Derfor bør du absolutt gjøre noe med energibruken når du likevel skal pusse opp, mener administrerende direktør Hedda Ulvness i Eie Eiendomsmegling.