Våren er tiden for å klargjøre omgivelsene for livet etter vinterdvalen. Huset skal vaskes, rot skal sorteres og unødvendige eiendeler skal forlate redet.

Tekst: Cathrine Solemslie Sæther – byggstart.no

Vaske og rydde betraktes av de som en yndlingsoppgave, men det er like fullt nødvendig. En grundig rundvask av huset skjer ikke ofte, og når det først skjer, trengs det gjerne. Men å vaske er tidkrevende, ofte på grunn av alle tingene som ligger i veien.

Heldigvis er ryddejobben som kommer først, en ypperlig mulighet til å gå gjennom alle eiendeler. Mange av oss tar vare på langt mer enn vi trenger; ofte også det som ikke lenger gir oss glede. Nostalgi har en rettmessig plass i hjemmet, men når du huser ting som sofaen fra studietiden, og våtdrakten som passet da du var 20, er det kanskje på tide å kvitte seg med noe.

Ta skikkelig tak og rydd grundig. (Ill. foto: iStock.com).

La dette være våren du tar en skikkelig gjennomgang og får ordentlig styr på huset og alle tingene i det. Du vil takke deg selv de neste årene!

Gå gjennom alt du har

Først og fremst må du kartlegge. Gå gjennom alt du har, rom for rom, eller eventuelt kategori for kategori (eks. klær, kjøkkenutstyr, leker osv.). Tøm skap, dra frem esker og IKEA-poser, servise og bøker. Etter dette lager du en beholde-haug og en kaste-haug, og fordeler eiendelene en etter en. Dette vil ta tid, men trenger ikke å være en kjedelig oppgave – sett på god musikk, og unn deg litt tid til mimring. 

Vær streng med deg selv

Selv om mimring er på sin plass når du går gjennom gamle eiendeler, er det viktig å ikke bli for nostalgisk. Vær litt streng med deg selv, og sørg for at det du beholder for affeksjonsverdiens skyld, virkelig betyr mye for deg. På den måten tar du enda bedre vare på de viktigste minnene.

Vær også streng med deg selv når det gjelder gjenstander som du kanskje, muligens, hvem vet, kan få bruk for. Husk også at det som står og samler støv hos deg, kan komme andre til gode. Om du legger ut tingene du vil bli kvitt på en salgsside, slipper du også å kjøre vekk tingene selv. Du kan i tillegg tjene en pen slant.

Etter en grundig opprydning, er det lurt å investere i bedre oppbevaringsmuligheter. (Ill. foto: Shutterstock).

Har du store gjenstander du ikke vil gi fra deg, arvegods for eksempel, som tar opp litt for mye plass på loftet? Da kan det kanskje være en idé å leie en lagerplass. Selvfølgelig er det å foretrekke om du klarer å rydde nok til at du får plassen du trenger, uten å flytte noe til et lager, men om det blir for mye, kan et ekstra lagerrom gjøre livet hjemme enklere.

Videre må du kaste søppel. Denne burde være opplagt, men mange sparer på søppel som de har glemt at de har. Gamle garantihefter til apparater, kvitteringer på ting du kjøpte for ti år siden, ekstraskruer til IKEA-skapet dere byttet ut i fjor – dette tar bare opp plass. Det samme gjelder alt du har to eller flere av – noen få ting er det greit å ha flere av, som pinsetten som stadig forsvinner, men det meste trenger du kun ett eksemplar av. Det kan også være du har spart på en del ødelagte gjenstander, fordi du ikke orket å kjøre dem til gjenvinningsstasjonen da de ble ødelagt – nå er tiden inne for å ta den turen.

Mis en place

Mis en place er et uttrykk fra det franske kjøkkenet og betyr “sette på plass”. Ideen om at alt har sin plass, kan komme godt med når du skal rydde på plass eiendeler etter å ha gått gjennom alt. For å forhindre kaos kort tid etter du har ryddet, er det viktig at du finner riktig plass for hver eiendel, Denne plasseringen burde være mest mulig praktisk og intuitiv, slik at du enkelt får tak i det du trenger når du trenger det, men også slik at det er lett å rydde det vekk etterpå.

Ikke glem å ta en opprydning i garasjen og uteboden. (Ill. foto: iStock.com).

I forbindelse med opprydningen kan det være en ide å investere i bedre oppbevaringsmuligheter. Har du dårlig med skuffer, skap og esker, kan det være vel verdt det å montere nye hyller, oppgradere skuffesystemet i klesskapet og kjøpe inn noen fine esker du kan ha stående ute, lett tilgjengelig. 

Ikke glem uteområdet!

Glem heller ikke å rydde og organisere uteområdet. Hvor mange ekstra stoler trenger du egentlig å ha i boden? Kommer barna til å bruke de gamle lekene de ikke har rørt på to år? Finnes det en bedre måte å organisere hageredskapene på enn å ha dem strødd utover plenen, eller stappet inn i et hjørne i boden? Nå går vi inn i en sesong hvor hagen kommer til å bli brukt flittig, til glede for store og små. Gleden blir dog større om den ser ryddig og fin ut, og ikke er fylt med unødvendig rot.

Kanskje du også liker disse
Forsikringsoppgjør og tvister. (Foto: iStock.com).
Julevasken iStock
brannsikker
Røykvarsler redder liv. (Foto: iStock.com).