Er du og boligen din klar for å få en valp? (Begge foto: Shutterstock).

Hunder, og særlig valper, kan til tider være kaotiske, og både trenger og fortjener et solid, trygt og romslig hjem. Lurer du på hva som gjør en bolig best mulig for din firbeinte venn, har vi noen tips her.

Tekst: Cathrine Sæther – byggstart.no

Hunder kommer i alle slags størrelser og fasonger, med ulike temperamenter og behov for aktivisering. Noen raser må få slippe ut mye energi, mens andre hunder ikke trenger lange daglige turer. Det viktigste er at du er forberedt på hunderasen du får i hus, har planer for steder å aktivisere og å lufte hunden, at hund er tillatt der du bor (les vedtektene), og at du har et hjem som vil gjøre deg og hunden lykkelige sammen.

Et solid og lettvasket gulv

Tre er et godt gulvmateriale, men det er ikke det beste materialet for hundehold. Hundeklør vil lage merker på parketten og hunder søler mye. Valper, og enkelte voksne hunder, gjør fra seg inne, de kaster opp, har løpetid og søler når de spiser og drikker. Et vanntett brett under mat- og vannskålene kan være lurt.

Dette betyr ikke at hund og tregulv ikke kan sameksistere, men da må du finne deg i noen riper og mindre skader. Om du vil unngå kloremerker og vannskader, vil et herdet tregulv tåle mer enn parkett og heltre. Laminat og vinyl er imidlertid det klart beste for hundehold. Dette er slitesterke gulv som tåler søl godt og som er enkle å rengjøre. Det er en fordel om gulvet har litt tekstur da dette hindrer at hunden sklir.

Tekstiler som lar seg vaske

Har du en sort hund, er sannsynligvis ikke et hvitt gulvteppe eller en hvit sofa det beste valget. Uansett hvor flink du er til å børste, kommer hunden til å røyte. Hvite møbler er heller ikke det mest praktiske om du har hund. Søl fra mat, gjørme, oppkast og uhell ved løpetid vil da bli veldig synlig.

Det beste er om møbler og tekstiler er i mørkere farger, og at disse tekstilene kan vaskes. Et sofatrekk som kan tas av og vaskes i vaskemaskinen er gull verdt når du har hund.

Noen hunder spiser alt – innred deretter

Noen hunder skal smake på alt de kommer over, i alle fall en gang. Har du en slik hund, legger det føringer for hvordan du kan innrede boligen, og særlig hva angår planter. Mange planter er giftige for hunder, så ikke ta inn planter du ikke er helt sikker på. De fleste hunder venner seg heldigvis raskt til planter i hjemmet, og lar dem være i fred.

Søppel, små gjenstander, knuselige ting, levende lys og skittentøy bør plasseres utilgjengelig for hunden. Særlig unge hunder kan finne på å spise sokker, undertøy og sko. Dette høres kanskje litt tåpelig ut, men det kan være farlig for hunden og kan kreve en dyr tur til veterinæren. Bruk derfor litt tid på å finne ut hvor interessert din hund er i skittentøy, men ikke la dem få det for vane å spise på mindre klesplagg. Ha et lokk på skittentøyskurven, eller steng døren til rommet om det viser seg at du har en sokk- sko, eller trusesulten hund.

Hage eller tilgang til grøntareal

Muligheten til å kunne sende hunden ut i hagen eller til å ta med en valp ut på døgnets mange doturer, skal ikke kimses av. Om du har en hage eller markaterrasse som er inngjerdet, er dette gull verdt. Å sende hunden ut i hagen kan likevel ikke erstatte daglige turer.

Ikke alle har hager, men da er det en fordel om du bor nær et grøntområde. Her kan hunden få bevege seg fritt (eller i langline), dere kan kaste ball, trene eller bare kose dere ute.

Gode råd om valpesikring:

  • Fjern giftige planter.
  • Gjøre ledninger og stikkontakter utilgjengelige.
  • Gjemme vekk alt – sko, klær, små gjenstander, mat, medisiner og mer. Valpen kommer til å utforske, smake og utfordre det meste.
  • Flytt vekk verdisaker og ting som lett kan knuses eller ødelegges.
  • Sett opp en grind der du ikke ønsker at valpen skal gå.
  • Ha et trygt område hvor valpen kan finne ro.
  • De lærde strides om bur – det omtales som et nyttig verktøy for trygt å ha hunden alene og gjøre den stueren, men det er også kritikk mot å la hunden være i buret store deler av døgnet. Uansett hvordan du bruker bur, prøv å begrense antall timer og sørg for at buret blir et hyggelig tilfluktssted for hunden – bur skal ikke brukes som straff.
Kanskje du også liker disse
Skjeggkre. (Foto: Shutterstock).
småprosjekter
(Ill. foto: iStockphoto.com).(Ill. foto: iStockphoto.com)
Egenberedskap
Oppussing på budsjett. (Ill. foto: Shutterstock).