Antall innbrudd de to siste årene har hatt en nedgang. Mye av årsaken er fordi vi på grunn av pandemien har vært mer hjemme. Nå som verden og grensene åpnes, forventes det at antall innbrudd øker. Sector Alarm har erfaring med at svært få med innbruddsalarm, blir rammet av tyver.

Tekst: Helene Aarnes- helene@boligmentoren.no

Sector Alarm har 26 års erfaring med blant annet brann- og innbruddsalarm, og vet at alarm er forebyggende mot innbrudd.

– Vi har svært lite erfaring med innbrudd hos våre kunder. Så godt som ingen av dem opplever innbrudd. Vår erfaring er at de kriminelle velger hus uten alarm, sier Sissel Eckblad, kommunikasjonssjef hos Sector Alarm.

Hun forteller dette bekreftes av politiet. Tonje Reiten, som leder for avdeling for spesiell innsats i Oslo politidistrikt, har uttalt følgende:

– Aktørene som står bak grove tyverier fra boliger, er ofte norske vinningskriminelle eller profesjonelt organiserte miljøer fra utlandet. Det siste året har vært preget av stengte grenser og det har vært utrolig virkningsfullt når det gjelder utenlandske vinningskriminelle. Men vi tenker at vi vil se mer av denne typen kriminalitet når grensene nå åpner igjen.

Boligalarm er forebyggende mot innbrudd. (Alle ill. foto: Sector Alarm).

Utspekulerte tyver

Innbrudd skjer jevnt over hele året, men tomme boliger er mer fristende – så ferietid er høytid for mange innbruddstyver.

I tillegg bruker erfarne tyver flere triks for å finne ut om du er hjemme eller ikke. De holder boligene under oppsikt over lengre tid, og ser etter tegn til at den er tom, i tillegg til å legge igjen forskjellige tester ved boligen for å sjekke om du er hjemme.

– Vår erfaring er at tyvene bruker både teip, stein på trappa og papir i dørsprekken. Anbefalingen vår er derfor å tenke som de kriminelle – få huset til å se bebodd ut. Få naboen til å tømme søppel, hente posten, varier lyset med smartplugger og installer en boligalarm, råder Eckblad.

En undersøkelse foretatt av YouGov for Sector Alarm i sommer viste at de fleste bare låser døren når de drar på ferie, og at de får naboene til å se etter huset, noe Eckblad mener ikke er bra nok.

– Vår erfaring er at dette ikke er en fullverdig løsning å få bekjente til å passe boligen for deg, siden de ikke har mulighet til å være til stede hele tiden. Det er heller ikke gunstig hvis dine bekjente ender opp med å overraske innbruddstyver, da det kan skape farlige situasjoner, sier hun, og fortsetter:

– Med boligalarm blir innbruddstyver oppdaget raskere, og alarmovervåkning kan også bidra til oppklaring av denne typen kriminalitet.

Hvordan reagerer innbruddstyvene på boliger med alarm?

Alarmselskapets erfaring er at de kriminelle som hovedregel velger et hus uten alarm. Innbrudd i hus med alarm har i tillegg en helt annen karakter enn i hus uten alarm.

– I hus med alarm bruker de kriminelle kort tid og får som hovedregel kun med seg verdigjenstander som ligger synlig og tilgjengelig. Der det er utøvet skadeverk, så er det ofte bagatellmessig.

– I hus uten alarm ser vi ofte at tyvene har brukt lang tid og at huset er endevendt. De kriminelle finner da ofte verdigjenstander som er forsøkt skjult. Vår erfaring er at fornærmede som kommer hjem til denne typen åsted i mye større grad føler ubehag og fortvilelse. En alarm som støyer, er ubehagelig og stresser de kriminelle, forteller Sissel Eckblad.

Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring, sier at hovedårsaken til reduksjonen i antall innbrudd skyldes at stadig flere har installert boligalarm og blitt bedre til å følge skadeforebyggende råd om å sikre hjem og verdigjenstander når man drar på ferie.

– Vi ser at tyver går etter lett omsettelige verdigjenstander, som smykker, PCer, mobiltelefoner og annen forbrukselektronikk, men også sykler og hageutstyr som utemøbler og griller. Dyre klær er også attraktive, sier Irgens.

Flere muligheter med alarm

Ved å installere boligalarm, har du flere muligheter. Dette er noe som mange ikke utnytter nok.

– Med boligalarm får du også brannalarm, slik at både brann og innbrudd oppdages tidlig av alarmstasjonen. Boligalarm har også en forebyggende effekt, og erfaring viser at kriminelle foretrekker boliger uten alarm, sier Eckblad.

– Du kan se på det som at boligen ikke er alene hjemme når du har teknologiske sikkerhetsløsninger som passer på, sier hun.

Sector Alarm, og andre sikkerhetsfirma, er tilkoblet døgnbemannet alarmstasjoner som følger med og rykker ut dersom noe skjer.

– Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring, sier at hovedårsaken til reduksjonen i antall innbrudd skyldes at stadig flere har installert boligalarm og blitt bedre til å følge skadeforebyggende råd om å sikre hjem og verdigjenstander når man drar på ferie.

– Vi ser at tyver går etter lett omsettelige verdigjenstander, som smykker, PCer, mobiltelefoner og annen forbrukselektronikk, men også sykler og hageutstyr som utemøbler og griller. Dyre klær er også attraktive, sier Irgens.

Sissel Eckblad forteller de kun selger alarm i områdene de har dekning, noe som betyr at «ingen» bor for langt unna.

– Hovedhensikten med en boligalarm er tidlig varsling. Vår erfarende alarmstasjon analyserer situasjonen og sikrer en rask og riktig reaksjon fra vekter og eventuelt fra aktuell nødetat, sier hun.

Sector Alarms tips for å forebygge innbrudd:

  • Tenk som tyven. Ser huset ditt ut som et lett bytte, eller må de bruke tid og krefter for å ta seg inn?
  • Lås alle vinduer og dører. Monter sikkerhetslås.
  • Fjern eller lås stiger som kan gjøre innbrudd enklere.
  • Legg søppel i søppelkassa, men be naboen om å ta inn posten, eller bestill oppbevaring.
  • Ikke skriv på åpne Facebook- eller Instagramprofiler at du reiser bort.
  • Installer alarm fra en forsikringsgodkjent leverandør.
  • Har du alarm – husk å bruke den!
  • ID-merking av verdigjenstander virker avskrekkende for tyven.
  • Lås garasjer og uthus – der finnes det også verdisaker som tyven er på jakt etter. Meld fra til politiet om du finner kvister, lapper eller liknende på eller ved utgangsdøra. Kriminelle bruker ofte dette for å spore om beboerne er hjemme.

Kanskje du også liker disse
Elektriker jobber iStock.com
En garasje kan være mye mer enn kun ly for bilen. Du kan f.eks. oppbevare sykler, verktøy, preppe ski og potte om planter uten å bekymre deg for søl. (Foto: Shutterstock).
Bygge om boden iStock.com