Unngå frostsprengning og vannlekkasje i vinter

Vår samarbeidsparter Tryg forsikring har i flere år bekymret seg for de økende erstatningsutbetalingene for vannskader. Siden 2010 har forsikringsbransjen utbetalt nærmer 2 milliarder koner i erstatning for skader knyttet til frost, viser tall Tryg har innhentet.

Når gradestokken kryper under nullpunktet er det derfor veldig viktig å passe på vannrørene.

– Minusgrader blir fort kostbare. I snitt koster en frostskade i en privatbolig nærmere 70 000 kroner å utbedre, sier Espen Opedal, Direktør i Tryg Forsikring, til trygbloggen.

Varierer fra år til år

De samlede kostnadene kan svinge mye fra år til år. Milde vintre gir få skader, mens harde frostvintre kan bli svært kostbare-både for selskapene og den enkelte som rammes.

Nå har det vært kaldt over lengre tid i store deler av landet, og det er viktig å være ekstra oppmerksom, både hjemme og på hytta/ferieboligen.  Tryg oppfordrer folk til å ta strengere forholdsregler, og gå gjennom forsikringsavtalene nøye.

– I avtalene finner du ut hva slags forpliktelser du har selv for å forebygge skader. Det finnes mange råd for hvordan du skal forholde seg og forebygge frostskader.  Hvis årsakssammenhengen viser at forutsetningene ikke har vært til stede, kan erstatningen bli redusert, sier Opedal.

Her er Tryg forsikring sine enkle tips til hvordan du kan slippe å bli en del av statistikken.

Unngå frostskader:

■ Sjekk kjellervinduer og ventiler. Luft kort og effektivt fremfor å sette vinduer på gløtt.

■ Tøm og steng vannet i utendørskranen for vinteren.

■ Hold temperaturen over 10 grader i oppholdsrom, også når du ikke er hjemme.

■ Har du rør i krypkjeller eller på kaldt loft? Forhør deg med rørlegger om isolerings- og oppvarmingsløsninger.
■ Steng hovedkranen dersom du skal reise bort i lengre perioder. Pass så på at du åpner en kran for å slippe ut oppsamlet vann.

■ Frostvæske i vannlåser hindrer frostsprengning og fordampning (tomme vannlåser kan føre til at lukt fra avløpsrøret siver inn i huset).

Slik tiner du frosne rør:

■ Hvis du ikke allerede har stengt hovedkranen – gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør.

■ Varm opp rommet.

■ Når du har lokalisert det frosne røret, blås gjerne på det med hårføner eller varmluftpistol, men husk kontinuerlig tilsyn.

■ Bruk av åpen varme som skibrenner og primus er livsfarlig og strengt forbudt.

■ Etter opptining åpnes hovedkranen forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasjer.

Følg Tryg forsikring sine råd, så kan du unngå frost- og vannskader i vinter. (Foto: Tryg forsikring).

Følg Tryg forsikring sine råd, så kan du unngå frost- og vannskader i vinter. (Foto: Tryg forsikring).