Trygge råd til en god ferie

Reiser du bort i sommerferien? Da er det smart å ta forholdsregler slik at ikke noen lar seg friste til å komme på ubudent besøk i boligen. Sikre deg også for en trygg ferie både hjemme og i utlandet.

Tekst: Arvid Steen – arvid.steen@tryg.no

Ferietid er innbruddstid. Det beste er selvsagt alarm, men det er flere tiltak du kan gjøre slik at huset ser bebodd ut mens du koser deg på en velfortjent ferie. Undersøkelser som Tryg har gjort, viser at en stor del av oss er engstelige for å forlate boligen sin over tid.

Ikke la verdisaker ligge fremme og friste. (Ill. foto: IStockphoto.com).

Ikke la verdisaker ligge fremme og friste. (Ill. foto: IStockphoto.com).

– Det er marerittet for de fleste av oss å komme hjem til et robbet og ramponert hus. Men det finnes enkle triks som gjør deg litt tryggere når du reiser bort. Vi anbefaler folk å bruke litt tid på å planlegge alenetiden til huset før de reiser bort, sier forsikringsekspert, Øyvind Setnes i Tryg Forsikring.

Han legger til: – Reiser du bort, er det lurt å ta noen husgrep, slik at det ser ut som du er hjemme, sier Setnes.

* Husk å stenge av vannet før du drar. Skulle en vannskade oppstå mens du er bortreist, kan det få alvorlige konsekvenser.

* Om naboen ikke er bortreist på samme tid som deg, så avtal at han klipper gresset, bruker søppelspannet ditt og setter fra seg leker og lignende utenfor huset ditt.

* Bruk tidsur til å slå av og på lys.

* Stopp abonnement på aviser. Ta kontakt med Posten slik at de oppbevarer posten for deg mens du er borte.

* Husk variasjon i belysningen (klokkebryter/fotocelle).

* Støpsler på elektroniske apparater som ikke er i bruk – TV, stereoanlegg, pc-er og lignende.

* Ikke la bilnøklene ligge i nøkkelskapet rett innenfor inngangsdøren. Gjøm nøklene, unna, slik at eventuelle tyver ikke finner dem.

* Legg verdigjenstander i bankboks. Ta bilder av alle tingene dine og lagre dem på en nettsky. Husk å låse døren før du drar.

Skaffe deg en hus-passer
Øyvind Setnes mener det også er en fordel å skaffe seg en hus-passer, om du har mulighet.

– Om du har en i familien eller en nabo, som kan stikke innom huset ditt mens du er borte, så er det bra. Be dem skylle ned toalettet, la vannet renne i vasker. Spesielt i gamle hus har rør lett for å gå tett om du er borte i flere uker. Da blir det lett en ekstra utgift til røreksperter når du kommer hjem, sier forsikringseksperten.

En reiseekspert i lommen

Med reise-appen fra Tryg, får du en ekstra sikkerhet på reisen. Appen er lett å bruke og å navigere i. (Begge foto: Tryg).

Med reise-appen fra Tryg, får du en ekstra sikkerhet på reisen. Appen er lett å bruke og å navigere i. (Begge foto: Tryg).

Tryg Forsikring har også råd til deg når du er på ferier. De har utviklet en appen ”Trygg på reise”,  til både Iphone og Android. Den kan lastes ned av alle, uavhengig om du er Tryg-kunde eller ikke.

Appen gir deg råd og tips om følgende hendelser:

* Mistet bagasje eller pass.
* Sykdom.
* Bil i utlandet og leiebil.
*Tyveri.
*Behov for å finne ambassade eller politi.

Med appen kan du også melde fra om skade (Tryg-kunder). Du kan også bestille veihjelp ved hjelp av GPS. Men du kan også skanne viktige dokumenter som pass og billetter, forsikringsbevis, førerkort og kredittkort (uten utløpsdato og kode) og lagre dem i appen. Du får også hjelp til sperring av kort hvis du skulle miste dette.

En veldig smart funksjon er meldingsfunksjonen. Du kan motta SMS om det landet du oppholder deg i ved forhold som kan ha betydning for din trygghet på reisen.

Hent appen gratis ved å søke Trygg på reise i App Store og Android Market.

Det er ikke noe som tyder på at feriestatus på Facebook gir en økning i tyverier. (Ill. foto: Helene Aarnes).

Det er ikke noe som tyder på at feriestatus på Facebook gir en økning i tyverier. (Ill. foto: Helene Aarnes).

Facebook eller ikke?
Og hvis noen lurer; Hva er Tryg Forsikring sin erfaring med publisering av ferieturen på Facebook, og en økning i innbrudd?
– Vi har ikke mottatt noen henvendelser angående at Facebook-statuser har ført til innbrudd, sier pressetalsmann Ole Irgen.

Hva du velger, er opp til deg. God ferie.