Økte priser på blant annet strøm, drivstoff og matvarer føret til at mange har tæret på sparepengene de siste månedene. Hvilke grep kan du ta for å få pengene til å strekke til, og i tillegg klare å spare?

Tekst: Helene Aarnes – post@boligmentoren.no

Den økonomiske situasjonen ser ikke ut til å endre seg med det første. BoligMentoren har derfor snakket med Forbrukerøkonom i Nordea, Derya Incedursun. Vi har spurt henne om råd for blant annet hvordan du kan få pengene til å vare ved å gjøre enkle grep, og hvordan du kan spare til noe du ønsker, eller til en bufferkonto.

Gode spareråd
  1. Den beste måten å begynne å spare på er å få en oversikt over forbruksvanene dine. Gå gjennom mobil- og nettbank og se hva du har brukt penger på de siste 6 månedene. Det er viktig å ha kontroll over sin egen økonomi og vite hvor pengene blir av. Når du først får en oversikt, blir det enklere å spare.
  2. Reduser unødvendige utgifter og se hva du er avhengig av for å opprettholde minimum levestandard.
  3. Selg ting du ikke trenger, for eksempel på Finn.no. Er det noe du absolutt trenger, kan du kjøpe dette brukt istedenfor nytt. Godt for miljøet og ikke minst lommeboka.
  4. Gå gjennom alle forsikringene du har, sjekk prisene hos ulike leverandører og innhent flere tilbud. Du kan spare penger på å bytte forsikringsselskap.
  5. Undersøk om du kan få en bedre boliglånsrente.
  6. Mange merker prisøkningene på mat godt, og vi snakker om basisbehov som du ikke kan velge bort. Sparetips mat:
    • Planlegg matinnkjøp. Handle inn for en uke av gangen. Ikke gå i butikken på tom mage, og gjør gjerne handleturen når du har ro og tid.
    • Ta vare på rester, og ha et bevisst forhold på å bruke i stedet for å kaste det som blir til overs.
    • Gå gjennom kjøkkenskap, kjøleskap og frys. Sjekk hvor mange retter du klare å lage av det du allerede har. Erstatt basisvarer som ris, pasta, hermetiserte tomater også videre før du går tom.
    • Dropp sukkerholdig drikke. Drikk heller vann. Her er det mye å spare, sunt er det også.
    • Ferdigretter er både dyrt og usunt. Unngå dette. De er gjerne laget for å spare deg for tid, men koster som regel mye mer. Kjøp frukt i løsvekst fremfor ferdigpakket.
    • Frys ned matvarer i god tid før de blir dårlige.
    • Bestem deg for en sum du kan bruke på mat og drikke og hold deg til budsjettet.
    • «Best før» betyr ikke dårlig etter. Ta en egen sjekk på om maten er gått ut på dato eller om den har holdt seg. Lukt på mat, og smak før du eventuelt kaster.
  1. Har du bolig (korttidsutleie, under 30 dager per utleieforhold), hytte og/eller bil, kan dette leies ut for inntil 10 000 kroner skattefritt i året. Leier du ut en del av din egen bolig (langtidsutleie, 30 dager eller mer), er utleieinntekten i de fleste tilfeller skattefri.
  2. En bufferkonto for kriser og uforutsette utgifter er nødvendig. Skal du ha en buffer som tilsvarer omtrent 2 til 3 månedslønninger, kan dette i noen tilfeller ta tid. Det viktigste er at du begynner å spare med det du klarer. Det er lurt å spare når lønnen kommer inn på konto, slik at du blir vant til et lavere beløp til forbruk. Den enkleste måten å spare på, er å opprette et fast, månedlig trekk fra brukskontoen til bufferkontoen. Da går sparingen av seg selv. En slik avtale kan du enkelt opprette i nettbanken din.
  3. Har du rom i økonomien, kan det være lurt å tenke på sparing for fremtiden, for eksempel sparing til barna, pensjon eller annet. Hvis sparingen er kortsiktig, for eksempel ett til to år, kan du ha pengene på en konto i banken, i tillegg til bufferkontoen. Det finnes flere sparekontoer med ulike innskuddsrenter og betingelser. Det er viktig at du finner en sparekonto som passer best for deg, og som har best mulig innskuddsrente.
  4. Mange sparer langsiktig på sparekonto uten å tenke over at det finnes andre muligheter. Renten på sparekonto er som oftest lavere enn prisstigningen, og da vil pengene overtid tape seg i verdi. Ved langsiktig sparing (mer enn 5 år), kan det være lurt å spare i fond. Aksjer har risiko og du må tåle tidvis store svingninger, men det kan også gi deg høyere avkastning enn andre plasseringer. Hvis du har tenkt å oppgradere boligen om 2-3 år, for eksempel pusse opp eller selge toroms leiligheten og heller kjøpe en treroms, bør du ikke plassere sparepengene i aksjemarkedet.
  5. Før du eventuelt begynner å spare i ulike spareprodukter, kan det være smart å kvitte seg med dyr gjeld som forbrukslån og kredittkortgjeld, hvis du har dette. Mitt råd er å unngå forbrukslån, i hvert fall hvis det skal brukes til daglige kostnader. Så tenk grundig gjennom før du tar et slikt lån.

Kanskje du også liker disse
BoligMentoren har sommerstengt telefon mellom mandag 17. juli og fredag 4. august. (Foto: iStock.com).