De fleste av oss forbinder juli måned med det gode liv bestående av ferie, sol og bading. Men det er faktisk også høysesong for tordenbyger. I følgende artikkel gir Tryg forsikring gode råd for å unngå skader.

Tekst: Tryg forsikring – tryg.no

I løpet av et år har vi cirka 120 000 lynnedslag i Norge. Mer enn en tredjedel av disse lynnedslagene skjer nettopp i juli og august – mens veldig mange av oss ikke er hjemme i egen bolig. Forsikringsselskapene har de siste årene registrert nesten 4 000 branner årlig som følge av lynnedslag, og betalt erstatninger på 98 millioner på grunn av slike skader.

Å unngå skader som følge av lynnedslag sparer deg for både tid og penger. Du slipper å bruke tid på å dokumentere og melde skaden, og ikke minst slipper du å betale egenandel. Hvis færre av oss trenger å bygge eller kjøpe nytt – så er det bra for både deg, oss og kloden vår.

Noen gode råd for å unngå skader ved lynnedslag:
Hjemme eller på hytta

Overspenningsvern er en enhet i sikringsskapet som beskytter ditt strømnett mot for eksempel lynnedslag. En slik enhet er det beste forebyggende tiltaket mot lynskader. Bor du i bolig bygget i 2012 eller senere så har du nok overspenningsvern i henhold til krav og forskrifter.

Trekk ut stikkontakter til elektriske enheter når det lyner – eller før du drar på ferie. Dette gjelder også elbiler som står og lader.

Hvis du har noen som vanner planter eller lignende mens du er på ferie, avtal gjerne at de sjekker om strømmen har gått etter en tordenbyge. Får du slått på strømmen igjen kan du unngå at alle frysevarer du har blir ødelagt før du kommer hjem.

Hold deg borte fra vinduer, åpner dører og metallkonstruksjoner.

Utendørs
  • Søk ly innendørs hvis du har mulighet.
  • Hold deg i bilen hvis du er ute og kjører.
  • Unngå å fylle drivstoff på bil eller båt.
  • Unngå å oppholde deg i småbåt.
  • Unngå fjell- og bakketopper eller åpne sletter. Hold deg også unna høye trær som står alene.
  • Slå ned paraplyen. Det er bedre å bli våt enn å bli truffet av lyn.
  • Hvis det begynner å tordne mens du bader, bør du komme deg på land snarest mulig.

Montering av overspenningsvern som gir totalbeskyttelse av hele el-anlegget er en rimelig forsikring, og i mange tilfeller rimeligere enn egenandelen på forsikringen.

Kanskje du også liker disse
Egenberedskap
Oppussing på budsjett. (Ill. foto: Shutterstock).
Sommer er innbruddstid. Det finnes i dag ringeklokker med video, innendørs og utendørskamera som varsler ved besøk eller uventede bevegelser. (Begge foto: Tryg Forsikring).
Felles stikkledninger har mye til felles med private veier som nødvendig infrastruktur, hvor ansvar deles med naboer. (Foto: Ole Christian Juriks).
Å bygge en platting er ikke det mest kompliserte, og du kan gjerne være førstegangssnekker. (Foto: Shutterstock).