Sommer er innbruddstid. Det finnes i dag ringeklokker med video, innendørs og utendørskamera som varsler ved besøk eller uventede bevegelser. (Begge foto: Tryg Forsikring).

Ferietid er innbruddstid. Før du reiser bort i sommerferien er det derfor smart å ta noen ekstra forholdsregler. Les hva forsikringsselskapet Tryg anbefaler her.

Tekst: Kristin Torsteinson – tryg.no

Tall fra Finans Norge viser at innbrudd og ran i private hjem har hatt en stigende tendens siden 2010. Spesielt sommerferien er kjent for å være en innbruddstid. Norske forsikringsselskap betalte ut 541 millioner kroner i erstatning i 2023 som følge av innbrudd, noe som er 15 prosent mer enn året før. Antall innbrudd økte ikke like markant, men verdiene som ble stjålet tyder på at tyvene får med seg flere gjenstander til en høyere verdi.

– Det som er mest populært å stjele i dag er lettomsettelige ting som gull, sølv, sykler og elektronikk. En viktig huskeregel er derfor å låse inn sykler og el sparkesykler i garasjen eller boden, sier Gerry Amundsen, takstmann og fagsjef hos Tryg Forsikring. Har man mulighet for å låse inn verdigjenstander inne i huset er det også en god idé, fortsetter Amundsen.

Boligalarm og videoovervåkning  

– Videoovervåkning er en av de beste måtene å sikre boligen mot besøk av ubudne gjester og innbrudd, sier takstmannen. Tilkoblet alarmsentral gjør det enda sikrere.

Et overvåkningskamera som overvåker uteområdet og inneområdet ditt er en svært nyttig investering for å begrense hærverk og innbrudd.

Det finnes i dag ringeklokker med video, innendørs og utendørskamera som varsler ved besøk eller uventede bevegelser. I noen tilfeller kan du kommunisere med videokameraet via mobiltelefonen, så sant du har dekning på mobilen, sier Amundsen.

Ved denne type installasjon er det påbudt at boligen merkes med at den er videoovervåket. Den preventive effekten er da meget stor, mener takstmannen.

Gjør huset ferieklart – lat som om noen er hjemme

Sommeren er kjent for å være innbruddstid. Marerittet for de fleste av oss er å komme hjem til et robbet og endevendt hus. Men det finnes også enkle triks som gjør deg litt tryggere når du reiser bort.

– Vi anbefaler folk å bruke litt tid på å gjøre huset «ferieklart». Det er lurt å la det se ut som du er hjemme. I tillegg er det fint å alliere seg med en nabo, sier Amundsen i Tryg Forsikring, og fortsetter:

– Ikke reis bort uten å tenke deg om. La noe utelys og innelys stå på, gjerne lys som går automatisk på og av. Be familie og naboer ta seg en tur innom dersom det er mulig. Gi beskjed til Posten om at du er på ferie, og si nei takk til reklame på postkassen din. Et annet tips er å låne bort parkeringsplassen foran huset, eller sørg for trafikk til huset sånn at eventuelle tyveribander merker seg at huset tilsynelatende er bebodd.

-Det gjelder altså å «lure» tyvene til å tro at dere ikke er bortreist, sier Amundsen, som samtidig oppfordrer de som er hjemme til å følge litt ekstra godt med i ferietiden.

– Vær en god nabo og følg litt ekstra godt med i nabolaget. Ser du ukjente luske omkring, eller biler med ukjente som kjører ofte og sakte forbi, bør du være på vakt. Tips politiet dersom du har mistanke om at kriminelle spaner i nabolaget, på jakt etter tomme boliger, sier han.

Her er Tryg sine gode råd får å sikre huset mot innbrudd i ferien:
 • Steng alle vinduer og lås alle dører.
 • Ikke la stiger være tilgjengelig og synlig, dersom mulig.
 • Husk og sett på innbruddsalarm – hvis du har, eller aktiverer egne vidoekamera.
 • Ved egne videokamera – la trådløst nettverk stå på, slik at de er aktive.
 • Om strømmen skulle bli borte som følge av f.eks. lyn er det lurt å alliere seg med noen som kan resette strømmen. Strømbrudd vil du også kunne merke ved egne videokameraer.
 • Ikke offentliggjør på sosiale medier at du er borte.
 • Tidsur for å slå av og på lys er smart.
 • Stopp abonnement på avisen. La posten oppbevare posten for deg mens du er borte, hvis du ikke allierer deg med naboen.
Generelle forebyggende tiltak
 • Steng av vannet, via hovedkran/stoppekran før du drar. Skulle en vannskade oppstå mens du er bortreist, kan det få store konsekvenser.
 • Det kan bli lyn og torden når du er bortreist. Dra ut støpsler på elektroniske apparater som ikke er i bruk – TV, stereoanlegg, pc-er, modem og lignende.
 • Legg verdigjenstander med høy verdi i en safe eller annet sikkert sted. Ta bilder og eller video av alle tingene dine og lagre dem i en nettsky.
 • Spør familie eller en nabo om de kan stikke innom og se om huset ditt mens du er borte. Ta inn posten- vanne planter og klippe gress er gode nabogjerninger.

PS! Som medlem i Boligmentoren får du inntil 25 % rabatt hos Tryg. Les mer om fordelene dine her:

Kanskje du også liker disse
Egenberedskap
Oppussing på budsjett. (Ill. foto: Shutterstock).
Sommer er innbruddstid. Det finnes i dag ringeklokker med video, innendørs og utendørskamera som varsler ved besøk eller uventede bevegelser. (Begge foto: Tryg Forsikring).
Felles stikkledninger har mye til felles med private veier som nødvendig infrastruktur, hvor ansvar deles med naboer. (Foto: Ole Christian Juriks).
Å bygge en platting er ikke det mest kompliserte, og du kan gjerne være førstegangssnekker. (Foto: Shutterstock).