Solceller Norge:

Solceller – noe for deg?

2019 er året da solceller virkelig begynner å bli allemannseie. Er du nysgjerrig på hvordan solcellepaneler fungerer i Norge? Vi i Fjordkraft svarer på de vanligste spørsmålene.

Tekst: Maja Huse – maja.huse@fjordkraft.no

Solceller har ofte en 25 år produksjonsgaranti, og en forventet levetid på minst 30 år.

Det går faktisk helt fint å ha solcellepaneler på taket sitt i Norge, til tross for store variasjoner i geografi, vær og årstider. Riktignok skjer 90 prosent av strømproduksjonen mellom februar og november, rett og slett fordi solen står for lavt om vinteren til å produsere strøm, men resten av året kan du ha en riktig så god strømproduksjon.

Faktisk er solcellepaneler mer effektive i kaldt enn i varmt vær, så sånn sett er norsk klima til og med et fortrinn. Mange tror at snø er en utfordring, men solcellepaneler tåler faktisk svært mye, og snøen sklir lett av. Det varierer litt fra landsdel til landsdel hvor godt utbytte du vil få fra solcellepaneler, så vi anbefaler å sjekke forholdene der nettopp du bor før du fullfører investeringen.

Solceller kan se riktig så flott ut

Det er en seiglivet myte at solcellepaneler ikke ser pent ut. Hva man liker og ikke liker er selvsagt helt individuelt, men hos de fleste leverandører kan man nå velge mellom flere typer solcellepaneler – tilpasset både estetisk sans og lommebok. Hvis du har lyst kan du til og med få panelene nedfelt i taket ditt.

Solcellepaneler lønner seg

Solcellepaneler mer effektive i kaldt enn i varmt vær, så sånn sett er norsk klima til og med er fortrinn.

Om man synes solcellepaneler er en god investering, eller ikke, er noe man selv må avgjøre. Det koster mye å gå til innkjøp av panelene og få dem montert, men over tid vil du se inntjening på flere ulike måter. Solceller har ofte en 25 år produksjonsgaranti, og en forventet levetid på minst 30 år. Det sparer deg for strømkostnader, og hvis du i tillegg selger overskuddsstrømmen din ut på strømnettet, vil du tjene penger også her.

Det er en langsiktig investering, men en vanlig husholdning kan forvente å dekke 10-20 prosent av det årlige strømforbruket med et solcelleanlegg. Sett over 25-35 år sier det seg selv at dette har en stor verdi. Det er også svært sannsynlig at verdien på boligen din vil stige etter at du har installert solceller.

Siden lønnsomheten er avhengig av strømprisen, som igjen er svært uforutsigbar, er det vanskelig å spå mange år frem i tid. Men tendensen er at strøm blir dyrere, og at solcelleanlegget dermed vil lønne seg enda mer i tiden som kommer.

Enkel bestilling gjennom Fjordkraft

Solcelleanlegg er en langsiktig investering, men en vanlig husholdning kan forvente å dekke 10 – 20 prosent av det årlige strømforbruket.

Strømleverandøren Fjordkraft har inngått et samarbeid med Solcellespesialisten, som har installert 1000 solcelleanlegg siden 2005 og dermed har svært lang erfaring i bransjen. Gjennom Fjordkraft får du en totalpakke med enkel bestilling, levering og montering, og med Solstrøm-avtalen får du solgt all egenprodusert strøm som du ikke benytter deg av selv tilbake til nettet for en god pris. Fjordkraft sørger også for at du får Enova-støtten på opptil 28 750 kr, som du har krav på når du inngår en slik avtale.

– Etter en vinter preget av høye strømpriser ønsker vi å legge til rette for dem som ønsker å produsere egen strøm. Vi har gjort en grundig analyse av markedet for å tilby kunden enkle, trygge og effektive løsninger, og ønsker å senke terskelen for å investere i solceller, sier kommunikasjonsdirektør Jeanne Tjomsland i Fjordkraft.

Ved hjelp av Fjordkrafts solkart kan du få en enkel og uforpliktende vurdering av hvordan nettopp ditt tak egner seg for solceller. Du finner dette på www.fjordkraft.no/solceller.

Bli medlem