Ikke slurv med brannsikkerheten på hytta

Ikke slurv med brannsikkerheten på hytta i påsken. BoligMentoren minner om at kravet til brannsikkerhetsutstyr på hytta er det samme som hjemme. Og sjekk røykvarsleren – det kan redde liv.

Tekst: Helene Aarnes – helene@boligmentoren.no

Brannforskriftene sier at alle hytter og fritidsboliger skal ha minst én røykvarsler i tillegg til brannslukningsapparat eller husbrannslange. Fra 1. januar i 2016 ble det også påbudt for alle eiere av fritidsboliger å sørge for at piper og ildsteder blir feiet.

Ansatte_silja

Administrerende direktør Silja E. Bjørkly ønsker alle en riktig god og brannsikker påske. (Foto: Helene Aarnes).

– Sjekk røykvarsleren hver gang – og med en gang du kommer frem på hytta. Det er den eneste måten du kan være sikker på at det fungerer, sier Silja E. Bjørkly, administrerende direktør i BoligMentoren.

Godkjent slokkeutsyr

Det er også svært viktig å ha godkjent slukningsutstyr og at det kontrolleres jevnlig. Tall fra Finans Norge viser at det gjennomsnittlig brenner i rundt 1000 fritidsboliger i Norge pr. år. Gjennomsnittlig forsikringsutbetaling er på hele 300 000 kroner for disse brannene. De mest vanlige årsakene til hyttebranner er mangelfullt vedlikehold, feil montering og feil bruk av pipe og ildsted.

– Manglende brannslukningsutstyr og røykvarsler, eller utstyr som ikke virker kan være skjebnesvangert. Mange hytter ligger avsides til og mangler du slukningsutstyr blir det veldig risikabelt. I tillegg kan det være vanskelig for lokalt brannvesenet å komme frem, og det er du som hytteeier som må ta slukningsjobben, sier Bjørkly.

Hun presiserer at din egen og andres sikkerhet kommer foran slukningsarbeidet, men det er viktig å ha utstyret i orden.

Nødplakat

En annen oppfordring BoligMentorens Silja Bjørkly ønsker å komme med, er hvor viktig det alltid er å kunne gi beskjed om nøyaktig hvor hytta er, siden mange er langt unna allfarvei. Det gjør du enkelt ved å gå inn på Statens Kartverk sine sider og skrive ut en nødplakat. På plakaten fremkommer geografisk posisjon av hytta i et kartutsnitt, og GPS-koordinatene kommer automatisk frem. Dermed kan du gi redningsmannskapene en stedsanvisning de ikke kan ta feil av!

– Den henger du opp lett tilgjengelig på hytta. Ha gjerne en nødplakat liggende i bilen, eller oppbevar informasjonene på mobilen. Det er viktig å kunne forklare nøyaktig hvor hytta er i forbindelse med nødsituasjoner. Med nødplakaten vil redningspersonell kunne komme raskere frem, i stedet for å lete etter hytta og tape verdifull tid, sier Bjørkly, og ønsker alle en god og brannsikker påske.

Sjekkliste for brannsikkerhet på hytta:

– Sjekk røykvarsler hver gang dere tar i bruk hytta. Test også en gang i året med røyk.
– Bytt batteri ved behov, minimum en gang per år.
– Kontroller påbudt brannslokkeapparat eller husbrannslange jevnlig.
– Gå aldri fra levende lys.
– Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ.
– Sørg for å håndtere askeavfall på en forsvarlig måte.
– Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk.
– Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig.
– Bruk godkjent installatør når det elektriske anlegget skal utbedres.
– Sørg for å utføre alle bygningsmessige utbedringer iht. plan- og bygningsloven.

(Kilde: brannvernforeningen.no).

Det brenner opp verdier for rundt 300 000 kroner årlig i fritidsboligbranner. (Foto: iStockphoto.com).