Nå er vi midt i målesesongen for radon. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) skal til høsten sette i gang en tilsynskampanje mot radon. Derfor må alle boligutleiere være spesielt på vakt.
Tekst: Helene Aarnes – helene@boligmentoren.no
For å kartlegge om en bolig har for høye radonnivåer, må en foreta radonmålinger. Vi er nå inne i målesesongen 2024/25, og det holder at målingene er startet i midten av februar 2025. Eventuelle tiltak skal være utført eller satt i gang før tilsynskampanjen for radon i utleieboliger starter neste høst. DSA varsler at tilsynet skal gjennomføres av norske kommuner.
Les mer om tilsynet her: Tilsynskampanje med radon i utleieleiligheter
Gjelder alle boligeiere
Kravet om å måle radon gjelder alle boligutleiere. Både offentlige og private må derfor måle radon denne vinteren for å kunne fremvise dokumentasjon og eventuelt sette inn tiltak før tilsynskampanjen starter.
Eksempler på boliger som er omfattet av kravet er sykehjem, institusjoner, omsorgsboliger og øvrige kommunale boliger, studentboliger og alle private hybler og boliger som leies ut.
– Utleier har ansvaret for at radonnivået i utleieboligen er så lavt som det er praktisk mulig å få til, og må få utført en radonmåling og eventuelle tiltak. Årsmiddelverdien skal være under 100 Bq/m³ (Becquerel per kubikkmeter) i oppholdsrom, forteller daglig leder i Unirad Per Nilsson.
Årsmiddelverdi og tiltak
Hvis årsmiddelverdien overskrider 100 Bq/m³, skal tiltak gjennomføres. Dette kalles tiltaksgrense i forskriften. Det må alltid dokumenteres at tiltak er gjennomført eller at prosess er i gang for å iverksette tiltak.
Hvor lang tid har utleiere på seg for å gjennomføre tiltak?
– Vi får mange henvendelser om både måling, og hva fristen er for å få gjennomført tiltak hvis radonnivået overskrider grenseverdiene. Det er ikke et enkelt svar på dette spørsmålet. Vi har forståelse for at det kan ta tid å få gjennomført alle tiltak, men det er viktig å ha en plan som skal gjennomføres, sier Nilsson, og fortsetter:
– Radon er en helseskadelig gass, som du verken kan lukte eller se. Hvilke boliger som har et radonproblem, er vanskelig å forutse. Den eneste måten å finne det ut på, er å måle, selv om du bor eller leier ut en bolig som er bygget etter dagens krav, forteller Nilsson.
Få vet om radonkravet
En fersk undersøkelse avslører at kunnskapen om radon er lav blant nordmenn. DSAs befolkningsundersøkelse «Strålevernbarometeret» fra 2023 viser at:
Bare 23 prosent av befolkningen har målt radon i egen bolig. Blant utleiere har 35 prosent målt radon. Kun 33 prosent av leietakere og 50 prosent av utleiere kjenner til kravet om radonmåling i utleieboliger.
– Hvis det er høye nivåer av radon, kan det settes inn effektive tiltak, understreker Per Nilsson.
Kontrollordning og sporfilm
Det viktigste utleiere gjør de nærmeste månedene, er derfor å foreta en radonmåling, og starte en prosess for gjennomføring av tiltak hvis radonnivået overskrider tiltaksgrensen. Dette gjøres enklest ved hjelp av sporfilm. Måling må gjennomføres i minst to måneder.
– Du bestiller og plasserer ut måleutstyret selv. Det skal måles i minst to oppholdsrom i boligen, for eksempel stue og soverom. Har boligen flere etasjer, måler du i minst ett oppholdsrom i hver etasje. Leiligheter i boligblokker som ligger fra og med tredje etasje over bakkenivå, trenger vanligvis ikke å måles, understreker Per.
Fakta om radon
- Radon er en usynlig og luktfri gass, som dannes kontinuerlig i jordskorpa.
- Utendørs vil radonkonsentrasjonen normalt være lav, og helsefare oppstår først når gassen siver inn og oppkonsentreres i vårt innemiljø.
- Radon i inneluft øker risikoen for lungekreft. Risikoøkningen bestemmes av hvor lang tid man utsettes for radon og av hvor høyt radonnivået er.
Kilde: DSA
Medlemsrabatt på måling:
Som medlem av Norges Huseierforbund – BoligMentoren får du rabatt på Unirads radonmåling. Bestill sporfilm til 30 prosents medlemsrabatt i dag, så rekker du å bli ferdig med målingen før sesongen er over. Du trenger minst to sporfilmer per boenhet.
Bestill her: Unirad-Radonmåling
Rabattkode bm25
Rabatt på befaring:
Har du allerede målt høye radonnivåer? Kontakt oss for en gratis konsultasjon på post@unirad.no eller ring oss på 222 86 136.
Rabatt på tiltak:
Vi tilpasser tiltak etter behov, ring oss for å få gode råd til å velge. Som medlem av Norges Huseierforbund – BoligMentoren vil du få 10 prosent rabatt på veiledende pris på nødvendig tiltak.
Unirad har landsdekkende gratis rådgivning på tlf: 222 86 136 eller post@unirad.no