Sjekk boligen før vinteren kommer

Sett i lys av klimaendringene, kommer her sjekklisten du trenger for å gå over boligen og hagen før vinteren kommer.

Tekst og foto: Helene Aarnes – helene@boligmentoren.no

Takrenner:
Rens takrennene for løv og mose. Tette takrenner og nedløp kan føre til store skader på bygningen. Det kan lønne seg å montere løvfanger i takrenner og løvutkast på nedløp.

Sjekk taket:
Ligger taksteinene som de skal? Er det sprekker eller skader på dem, er underpappen, ventiler og beslag rundt pipen i orden? Fjern mose på taket.

Gå over hele huset før vinteren kommer, og du kan sikre deg mot skader som snø og frost kan føre til.

Gå over hele huset før vinteren kommer, og du kan sikre deg mot skader som snø og frost kan føre til.

Plen og plenklipper:
Hvis ikke plenen er altfor lang, så trenger den ikke klippes. Den kan godt ha litt ekstra lengde før vinteren. Løv bør ikke bli samlet i hauger, fordi når det råtner, tar det med seg gresset samtidig. Rens plenklipperen for dødt gress og fyll på med olje og bensin.

Blomster/busker/hekker:
Løvfellende hekker kan du klippe når bladene er borte. Klipp planter med meldugg og rust, slik at bladene ikke faller ned i bedet. Sykdommene overvintrer gjerne, og sprer seg.

Hagemøbler:
Vask dem godt med vanlig husvask eller varmt vann og såpe før du setter dem bort. Plastmøbler liker rensemidler, tremøbler er glad i en puss før innsetting av treolje.

Krukker:
Potter og krukker som ikke er frostsikre må tømmes for jord og leca, rengjøres og settes inn eller veltes.

Markiser og parasoller
Rengjøres med et egnet vaskemiddel og tørkes godt før markisene rulles inn og parasollene settes under tak. Det er også lurt å påføre impregnering.

Hageutstyr:

Å stenge utekranen er en del av oppgavene du må gjøre før frosten kommer.

Samle sammen spader, raker, spett og hakker. Børst av jord og løv. Spader, sakser, og kniver smøres med olje på bladene. Sett utstyret tørt og under tak. Hageutstyr bør du samle på ett sted, så det er klart til våren.

Rengjør grillen:
Rens risten i grillen. Stålull er veldig effektivt for fjerning av matrester og fett. Da forhindrer du at risten ruster, og grillen er mer fristende å ta i bruk til våren.

Utekranen
Steng og tøm den for vann, for å unngå at frosten sprenger rørene og eventuelt forårsaker lekkasjer inn i huset. Husk også å ta inn hageslangen.

Ta en siste runde og se om det ligger ting ute som burde være inne. Og så kan du ønske snøen velkommen.