Sjekk boligen før vinteren kommer

Du kjenner ennå rester av varme i høstluften, men både frost og snø kan være rett rundt hjørnet. Veldig mange utsetter den viktige sjekken av bolig og hage før vinteren. Her kommer en rask liste over hva du bør prioritere.

Tekst og foto: Helene Aarnes – helene@boligmentoren.no

Takrenner:

Fjern løv og smuss fra takrennen for å unngå at den tetter seg og forårsaker skade på bygningen.

Er takrennen tett? Rens den for løv og mose. Tette takrenner og nedløp kan føre til store skader på bygningen. Det kan lønne seg å montere løvfanger i takrenner og løvutkast på nedløp.

Sjekk samtidig om taksteinene er hele og ligger som de skal, og at underpappen ikke har noen skader. Ta også en titt på beslaget rundt pipe, og sjekk at ventilene er hele.

Plen:
Hvis ikke plenen er altfor lang, så trenger den ikke klippes. Den kan godt ha litt ekstra lengde før vinteren. Løv bør ikke bli samlet i hauger, fordi når det råtner, tar det med seg gresset samtidig.

Fjern nedfallsfrukt. De kan inneholde soppsykdommer som fint overlever vinteren.

Plenen bør klippes en siste gang hvis den er lang. Ikke samle løvet i hauger.

Blomster/busker/hekker:

Løvfellende hekker kan du klippe når bladene er borte. Klipp planter med meldugg og rust, slik at bladene ikke faller ned i bedet. Sykdommene overvintrer gjerne, og sprer seg.

Hagemøbler:

Møblene i hagen vaskes godt med vanlig husvask eller varmt vann og såpe før du setter dem bort. Støv, smuss og forurensninger i luften eller regnvannet kan i løpet av vinteren tære på malingen eller lakken på møblene. Plastmøbler liker rensemidler, tremøbler er glad i en puss før innsetting av treolje.

Sett hagemøblene inn under tak. Trehagemøbler trives best i garasjen eller i en utebod. Teakmøbler kan godt stå ute hvis de jevnlig er behandlet med olje som gjør dem motstandsdyktig mot vær og vind.

Vask hagemøblene og oppbevar dem hensiktsmessig gjennom vinteren.

Dekker du hagemøblene med presenning gjennom vinteren, er det viktig å sørge for  god utlufting for å unngå mugg. Dekker du møblene helt med plast kan de nemlig utsettes for råte og sopp. La ikke trebein stå på bakken. Husk at møbler med ståldetaljer kan ruste hvis det utsettes for fukt.

Krukker:
Potter og krukker som ikke er frostsikre må tømmes for jord og leca, rengjøres og settes inn, eller veltes.

Hageputer:

Hageputer som skal lagres innendørs, kan du beskytte mot støv ved å legge dem i søppelsekker som du lager hull i slik at det ikke blir for tett.

Markiser og parasoller
Disse kan rengjøres med et egnet vaskemiddel og tørkes godt før markisene rulles inn og parasollene settes under tak. Det er også lurt å påføre impregnering.

Hageutstyr:

Unngå at frost fra utekranen sprenger rørene og forårsaker lekkasjer inn i huset.

Samle sammen spader, raker, spett og hakker. Børst av jord og løv. Spader, sakser, og kniver smøres med olje på bladene. Sett utstyret tørt og under tak. Hageutstyr bør du samle på ett sted, så det er klart til våren.

Rens risten i grillen. Stålull er veldig effektivt for fjerning av matrester og fett. Da forhindrer du at risten ruster, og grillen er mer fristende å ta i bruk til våren.

Sluk og avløp
Unngå at vannlåser, rør, avløp og sluk fryser og lukter – ikke minst i hytter, campingvogner og garasjer. Dette kan forebygges ved å tilsette frostvæsker og avløpsåpnere laget for dette formålet.

Utekranen

Steng og tøm den for vann, for å unngå at frosten sprenger rørene og eventuelt forårsaker lekkasjer inn i huset. Husk også å ta inn hageslangen.

Ta en siste runde og se om det ligger ting ute som burde være inne. Og så kan du ønske vinteren og frost velkommen.