Sjekk om boligen din er dårlig isolert

Har du istapper hengende ned fra takrennene, eller har taket ditt mindre snø på seg enn naboen? Da kan det være tegn på mangelfull isolering, og at du «fyrer for kråka».

Tekst: Helene Aarnes – helene@boligmentoren.no

– Kvaliteten på isolasjonen er noe av det vanskeligste å vurdere når man er på boligvisning. Er det sommer og sol, er det kanskje heller ikke det man er mest opptatt av, sier administrerende direktør Espen Fuglesang i NITO Takst, i en pressemelding til Newswire.

Han er utdannet både som takstmann og eiendomsmegler, og har erfaring med mange eksempler på dårlig håndverk, særlig ved etterisolering av gamle hus.

I mange tilfeller handler det om hva kjøperen er vant til fra før. Flytter man fra en godt isolert leilighet til et eldre, trekkfullt hus, er det lett å tenke at det må være noe galt med isolasjonen.

– Men gamle hus er ofte dårlig isolert, og da kommer man ikke langt med å klage, sier Fuglesang.

Sjekk taket!

Er det mer snø på naboens tak enn ditt, kan det skyldes dårlig isolasjon. (Foto: Newswire)

Om vinteren er det enkelt å se om det er problemer med isolasjonen ved å se på tak og takrenner.

– Et hus med lite isolasjon mot loftet vil fort få problemer med snø som smelter på taket. Det fører til tunge istapper som kan ødelegge og bøye takrennene utover, sier Fuglesang.

Dette kan i verste fall kan føre til fuktskader i underliggende veggkonstruksjoner, og også i takkonstruksjonen. Er huset du skal kjøpe det eneste i nabologet med snøfrie partier på taket, er det et dårlig tegn.

– Vi ser av og til eksempler på dårlig håndverk, særlig ved etterisolering av gamle hus. Det kan være gjort feil ved selve leggingen av isolasjonen, eller det er brukt feil materialer, sier Fuglesang.

Skulle det vise seg at en ny bolig er unormalt kald, kan det være noe feil med isolasjonen, og da kan det være en klar klagesak, mener han.

Forskjell på nye og gamle hus

15 prosent av de som har kjøpt bolig har senere oppdaget at isolasjonen er dårlig, viser en undersøkelse YouGov har gjort for NITO Takst. Det er stor forskjell på hus som ble bygd før 1950-tallet og nyere boliger.

Etterisolering av loft er en lur måte å spare penger på og få et bedre inneklima. (Ill. foto: iStockphoto.com).

– De eldste husene har ikke isolasjon i det hele tatt, kun luftrom for å holde den verste kulda ute. På 50-tallet begynte man å isolere, men det var isolasjon av langt dårligere kvalitet enn dagens, sier Fuglesang.

I løpet av 1960-årene ble isolasjonen noe bedre, med rundt ti centimeter tykk isolasjon i veggene.

– I dag er det vanlig å benytte 20 til 30 centimeter tykk isolasjon i husveggene og 40 centimeter i taket mot loftet, sier han.

Råd for bedre isolasjon

Har man et hus som er kaldt, er det flere måter å få det varmere på. Det er ikke alltid nødvendig å isolere hele huset.

– Viser det seg at skillet mot loftet mangler tilstrekkelig isolasjon, kan det hjelpe godt å isolere her. Man kan også isolere gulvet eller etterisolere ved å blåse isolasjon inn i veggene. Isolasjon av gulv mot en kald jordkjeller, kan medføre fuktskader i gulvkonstruksjonen. Man må derfor gjøre en vurdering av hvilke tiltak som skal iverksettes for å unngå dette, sier Fuglesang.