Det er viktig å klargjøre bolig og hage for vinteren. (Foto: Helene Aarnes).

Høsten har satt sitt grep og frost og snø vil snart komme på besøk flere steder i landet. Veldig mange utsetter den viktige sjekken av bolig og hage før vinteren. Her kommer en rask liste over hva du bør prioritere.

Tekst og foto: Helene Aarnes – post@boligmentoren.no

Takrenner

Å rense takrennen er en viktig jobb før vinteren setter inn.

Fjern løv og smuss fra takrennen for å unngå at den tetter seg og forårsaker skade på bygningen.

Er takrennen tett? Rens den for løv og mose. Tette takrenner og nedløp kan føre til store skader på boligen. Det kan lønne seg å montere løvfanger i takrenner og løvutkast på nedløp.

Taket

Sjekk om taksteinene er hele og ligger som de skal, og at underpappen ikke har noen skader. Takpapp som har løsnet eller ødelagte takstein bør skiftes ut. Ta også en titt på beslaget rundt pipe.

Plen

Hvis ikke plenen er altfor lang, så trenger den ikke klippes. Den kan godt ha litt ekstra lengde før vinteren. Løv bør ikke bli samlet i hauger, fordi når det råtner, tar det med seg gresset samtidig.
Fjern nedfallsfrukt, de kan inneholde soppsykdommer som fint overlever vinteren.

Blomster/busker/hekker

Løvfellende hekker kan du klippe når bladene er borte. Klipp planter med meldugg og rust, slik at bladene ikke faller ned i bedet. Sykdommene overvintrer gjerne, og sprer seg.

Hagemøbler

Møblene i hagen vaskes godt med vanlig husvask eller varmt vann og såpe før du setter dem bort under tak. Plastmøbler liker rensemidler, tremøbler er glad i en puss før innsetting av treolje.

Krukker

Potter og krukker som ikke er frostsikre må tømmes for jord og leca, rengjøres og settes inn eller veltes.

Utekran og avløp

Steng og tøm kranen for vann for å unngå at frosten ødelegger rørene og eventuelt forårsaker lekkasjer inn i huset, som kan være veldig kostbart. Tøm hageslangen for vann, pakk den sammen og oppbevar den et frostfritt sted.

Hageputer

Hageputer som skal lagres innendørs, kan du beskytte mot støv ved å legge dem i søppelsekker som du lager hull i slik at det ikke blir for tett.

Markiser og parasoller

Rengjøres med et egnet vaskemiddel og tørkes godt før markisene rulles inn og parasollene settes under tak. Det er også lurt å påføre impregnering.

Sluk og avløp

Unngå at vannlåser, rør, avløp og sluk fryser og lukter – ikke minst i hytter, campingvogner og garasjer. Dette kan forebygges ved å tilsette frostvæsker og avløpsåpner laget for dette formålet.

Siste sjekk

Ta en siste runde og se om det ligger ting ute som burde være inne. Og så kan du ønske snøen velkommen.

Les også vår artikkel «Vedlikehold huset om våren».

Utekran på vegg. (Foto: Helene Aarnes)

Å stenge utekranen er en del av oppgavene du må gjøre før frosten kommer.

Kanskje du også liker disse
Bygge om boden iStock.com
Innbrudd (Foto: iStock.com).
tilbygg og terrasser(Foto: Helene Aarnes).
Vask vinduene minimum 1-2 ganger utvendig, og innvendig 4 ganger per år. (Foto: iStock.com).
Barn stikkel hodet ut av en snøhule.