Sjekk bolig og hage
før kulden kommer

Du kjenner ennå rester av varme i høstluften, men frost og snø vil snart komme på besøk flere steder i landet. Veldig mange utsetter den viktige sjekken av bolig og hage før vinteren. Her kommer en rask liste over hva du bør prioritere.

Tekst og foto: Helene Aarnes – post@boligmentoren.no

Takrenner:

Å rense takrennen er en viktig jobb før vinteren setter inn.

Fjern løv og smuss fra takrennen for å unngå at den tetter seg og forårsaker skade på bygningen.

Er takrennen tett? Rens den for løv og mose. Tette takrenner og nedløp kan føre til store skader på boligen. Det kan lønne seg å montere løvfanger i takrenner og løvutkast på nedløp.

Taket:

Sjekk om taksteinene er hele og ligger som de skal, og at underpappen ikke har noen skader. Takpapp som har løsnet eller ødelagte takstein bør skiftes ut. Ta også en titt på beslaget rundt pipe.

Plen:

Hvis ikke plenen er altfor lang, så trenger den ikke klippes. Den kan godt ha litt ekstra lengde før vinteren. Løv bør ikke bli samlet i hauger, fordi når det råtner, tar det med seg gresset samtidig.
Fjern nedfallsfrukt, de kan inneholde soppsykdommer som fint overlever vinteren.

Blomster/busker/hekker:

Løvfellende hekker kan du klippe når bladene er borte. Klipp planter med meldugg og rust, slik at bladene ikke faller ned i bedet. Sykdommene overvintrer gjerne, og sprer seg.

Hagemøbler:

Møblene i hagen vaskes godt med vanlig husvask eller varmt vann og såpe før du setter dem bort under tak. Plastmøbler liker rensemidler, tremøbler er glad i en puss før innsetting av treolje.

Å stenge utekranen er en del av oppgavene du må gjøre før frosten kommer.

Å stenge utekranen er en del av oppgavene du må gjøre før frosten kommer.

Krukker:

Potter og krukker som ikke er frostsikre må tømmes for jord og leca, rengjøres og settes inn eller veltes.

Utekran og avløp:

Steng og tøm kranen for vann for å unngå at frosten ødelegger rørene og eventuelt forårsaker lekkasjer inn i huset, som kan være veldig kostbart. Tøm hageslangen for vann, pakk den sammen og oppbevar den et frostfritt sted.

Hageputer:

Hageputer som skal lagres innendørs, kan du beskytte mot støv ved å legge dem i søppelsekker som du lager hull i slik at det ikke blir for tett.

Markiser og parasoller:

Rengjøres med et egnet vaskemiddel og tørkes godt før markisene rulles inn og parasollene settes under tak. Det er også lurt å påføre impregnering.

Forbered boligen din på vinteren. Da er du bedre sikret mot skader.

Sluk og avløp:

Unngå at vannlåser, rør, avløp og sluk fryser og lukter – ikke minst i hytter, campingvogner og garasjer. Dette kan forebygges ved å tilsette frostvæsker og avløpsåpner laget for dette formålet.

Siste sjekk:

Ta en siste runde og se om det ligger ting ute som burde være inne. Og så kan du ønske snøen velkommen.

Les også vår artikkel om «Vårens vakreste vedlikehold» her