Sesongen for radonmåling er i gang

Radonmåling skal foretas i vinterhalvåret – mellom midten av oktober og til midten av april  –  og tar to måneder. Vår samarbeidspartner Radonkjeden råder BoligMentorens medlemmer til å foreta måling, og benytte seg av rabatten.

Tekst: Helene Aarnes – helene@boligmentoren.no

Eneste måten å finne ut av om ditt hus ikke har radon, er å måle. Det har ingen betydning om naboen kanskje ikke har radon. (Ill. foto: Helene Aarnes).

Radonkjeden forteller de stadig får henvendelser fra folk som ønsker å måle radonnivået, en svært helseskadelig gass, som du verken kan lukte eller se. De arbeider for å øke bevisstheten rundt denne usynlige faren. Det er i tillegg lovpålagt å dokumentere radonnivåer under grenseverdien i alle utleieleiligheter. Det er rett og slett ikke lov til å leie ut en leilighet uten å bevise at den ikke er full av giftige gasser.

Radonmåling er enkelt og billig – og du kan utføre det selv. Målinger kan gjøres med sporfilmer eller elektronisk måler. Det vil ofte være mer økonomisk og praktisk å måle med sporfilmer, da man får flere målepunkter for en mindre sum og får en uavhengig målerapport fra akkreditert målelaboratorium. Normalt vil det koste mellom 500-1500kr å måle en leilighet/enebolig med sporfilmer.

Effektive tiltak

En radonbrønn krever liten plass. Her er komponentene installert inne i et skap. (Foto: Radonkjeden).

Radonbrønn eller – sug, er ifølge Radonkjeden de tryggeste måtene å få ned høye verdier på.

– Disse tiltakene leder radongassen bort før den kommer inn i huset. Andre tiltak hvor gassen tynnes ut er mindre sikkert og vanskeligere å garantere noe stor effekt av. Dette kan blant annet være tetting av sprekker mot grunnen, bedre lufting, installere flere luftventiler etc., for å tynne ut gassen, forteller markedssjef i Radonkjeden, Morten Fredriksen, og fortsetter:

– Det vil variere litt fra bygg til bygg hva som er mest hensiktsmessig, men undertrykksløsninger med Radonbrønn og radonsug er generelt mest effektivt, med minst 85 prosent suksessrate på verdensbasis, sier Fredriksen.

Flere frykter at installering av radonbrønn eller -sug er veldig dyrt. Det er derfor ofte overraskende for flere hvor billig det faktisk er å utbedre et hus med radontiltak. Kanskje har noen forestilt seg at det skal være like kostbart og upraktisk som ved en større vannlekkasje, eller et råteproblem.

– Gode fagfolk kan ofte løse problemet i løpet av en dag, og det koster vesentlig mindre enn et omfattende råteproblem. Et tiltak i form av et radonsug eller radonbrønn vil ofte koste under 40 000 kroner, sier Fredriksen.

Medlemsrabatt på måling

(Ill. Radonkjeden).

Som medlem av BoligMentoren vil du få rabatt på Radonkjedens radonmåling til hjemmebruk.  Nå er radonsesongen i gang, så bestill sporfilm eller digital radonmåler til 20 prosents medlemsrabatt i dag.

Bestill på radonkjeden.no/nettbutikk, eller du kan ta kontakt på: boligmentoren@radonkjeden.no.

Rabattkode 1902BM – Gyldig til 01.02.2019 ved kjøp over kr 400.

Trenger du tiltak?

Har du allerede målt høye radonnivåer, gjør vi befaring for å finne egnet tiltak. Bestill befaring med 20 prosents medlemsrabatt på: radonkjeden.no/nettbutikk

Rabattkode 1902BMBEFARING – Gyldig til 01.06.2019

Radonkjeden har landsdekkende gratis rådgivning: tlf: 22 28 61 36

Radon er en usynlig og livsfarlig gass. (Illustrasjon: Statens strålevern/Monica Egeli).