småprosjekter

Bruk sommeren til å huke av noen småprosjekter på to do-listen. Tidens tann tærer på alt, også boligen din. Det vil stadig dukke opp småting som må fikses i hjemmet. Det kan være hyllen som aldri ble montert eller servanten som aldri ble byttet ut.

Tekst: Cathrine Solemslie Sæther – cs@byggstart.no

Mange har en stadig voksende liste over små oppgraderinger, reparasjoner og vedlikehold de helst skulle ha unnagjort, men aldri får gjort. Sommeren kan fort bli lang og lat. Etter ferie med velfortjent hvile, kan det være deilig å ha noen småjobber å sysselsette seg med utover sensommeren.

Her er noen småprosjekter i og rundt huset du kan ta tak i:
 • Slip parketten:

Den største fordelen med å ha parkett er at den kan slipes når den blir slitt. Selv om hunder, stiletthæler og møbler har lagd riper i gulvet betyr ikke dette at det må byttes ut. Etter en sliperunde og lakk, vil gulvet se nytt ut, til en brøkdel av prisen det koster å skifte det ut i sin helhet.

 • Gi deg selv mer lagringsplass:

Om du føler du svømmer i eget rot, kan mer lagringsplass være en enkel og effektiv løsning. Kjøp bokser og møbler som kommoder og skap, og heng opp frittstående hyller.

 • Puss og behandling av møbler:

Puss tremøbler og gi dem et lag med olje, og eventuelt maling for et nytt uttrykk. Ta vare på det du er glad i, så kan du nyte det i mange år fremover.

 • Bytt ut det som har stått sin tid:

Bytt ut det du irriterer deg over og anskaff ting som gir deg ny glede. Prøv å selge eller gi bort det du ikke selv vil ha.

 • Lag et ordentlig ryddesystem i huset:

Rydding skaper en triveligere bolig og ny oppbevaringsplass. Gå gjennom alt, gi bort eller kast det overflødige og opprett et godt og bærekraftig ryddesystem.

 • Vaske og beise terrassen:

Terrassen har godt av litt kjærlighet i ny og ne. En god vask fjerner grønske og tar vare på treverket, og et nytt lag beis i fin farge gjør uteområdet mer trivelig.

 • Vask vinduer:

La solen skinne inn gjennom rene vinduer uten smuss og fingermerker!

 • Vask fasade og tak:

Fasade- og takvask er viktig vedlikehold som bør utføres jevnlig for å forebygge fukt og råte. Velg en dag det er overskyet eller regn for vasken – solen tørker ut såpen.

 • Rens takrenna:

Er takrenna blokkert vil vannet finne en annen vei ned, og dermed føre til vannskader, fukt og råte. Fjern løvrester og annet slik at vannet kan renne der det skal.

 • Kjør vekk avfall:

Den gamle mikroen, det ødelagte hageutstyret og klærne som ikke passer lenger? Samle opp alt sammen og kjør det til gjenvinningsstasjonen.

 • Gi bilen en god rengjøring:

Gi bilen en velfortjent vask, innvendig og utvendig, og ta deg av viktig vedlikehold som skift av bremse- og kjølevæske, oljesjekk og polering for å ivareta lakken.

 • Trim hagen:

Beskjær blomster, busker og trær – dette er bra for plantene da det kan fremme tilvekst, gi flere blomster og frukter, tynne ut overgrodde deler og skape penere former.

Du kan selvfølgelig velge å utsette alt som bør gjøres til neste år, men det betyr som oftest bare at du får en lengre liste å bryne deg på. Tilføy dine egne punkter og tilpass vår foreslåtte liste til ditt hjem, så er du klar for en produktiv ferie som du kan nyte med god samvittighet og mestringsfølelse.

Etter rydding og vasking både i hus og hage, er det godt å nyte livet på en koselig uteplass. (Foto: Shutterstock).

Kanskje du også liker disse
Felles stikkledninger har mye til felles med private veier som nødvendig infrastruktur, hvor ansvar deles med naboer. (Foto: Ole Christian Juriks).
Å bygge en platting er ikke det mest kompliserte, og du kan gjerne være førstegangssnekker. (Foto: Shutterstock).
Elektriker jobber iStock.com