brannsikker

Med enkle grep kan du gjøre din julehøytiden mer brannsikker, for fakta fra skadeavdelingen til Tryg Forsikring viser at desember er den verste brannmåneden i året. I jula og nyttårshelgen brenner det 50 prosent mer enn i resten av året.

Tekst: Helene Aarnes – post@boligmentoren.no

Det er mange grunner til at vinteren topper brannstatistikken. I desember øker peiskosen, og undersøkelser viser at mange flere nå har tatt i bruk sine ildsteder etter at prisen på strøm har økt. I tillegg øker bruken av levende lys og skjøteledninger. Dette er tradisjonelle årsaker til mange alvorlige branner. Glemte gryter på komfyren, smult og ribbefett som tar fyr under matlaging, er også gjengangere.

– Tilberedning av mat er den vanligste årsaken til branner. I juletider lages det gjerne mer mat, dermed øker også risikoen. Videre er bruk av levende lys, kortslutninger i elektriske anlegg og overopphetede juledekorasjoner årsaker som går igjen i juletiden, sier Kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring, Ole Irgens.

Det er viktig å beholde kosen, men det er grep du kan gjøre for en mer brannsikker julehøytid. (Ill. foto: iStock.com).

Enkle grep hindrer brann

Førjulstiden er for de fleste en tid for hygge, men Ole Irgens forteller at selv om det er viktig å beholde tradisjonen og kosen, så må du gjøre noen grep for å kunne ha en trygg julefeiring.

– Begynn med å skifte batterier i røykvarsleren. Gjorde du ikke det 1. desember, som er nasjonal dag for å skifte batteri, må du gjøre det nå. Har du gamle røykvarslere, anbefaler jeg å bytte dem ut med nye.

Skjøtelednings-kaos

I julen ønsker vi å tenne mange lys og juledekorasjoner. Vi drar frem skjøteledninger fra skuffer og skap og plasserer dem rundt på de mest belastede kontaktene. Dette ender fort opp som store floker av ledninger mellom stoler og sofaer, og er en stor risikofaktor for brann.

– Overdreven bruk av skjøteledninger kan medføre varmgang, overbelastning og kortslutninger som gjør at det kan begynne brenne. Dette er en vanligere årsak til brann enn mange er klar over, advarer Irgens.

Brannfarlig julepynt

Det er viktig å være oppmerksom på at mange av lysestakene og dekorasjonene vi tenner for å gjøre det koselig i julen, ofte er veldig brannfarlige. Derfor må kvalitet komme foran pris når det gjelder dette.

– Alt som går på strøm utgjør en brannfare – det gjelder også for julepynt. Jeg anbefaler at du kjøper fra kjente forhandlere og produsenter, og at du følger de anvisningene som produsenten har gitt for bruk, sier Irgens, og fortsetter:

– Det er også viktig at julepynten sjekkes for skader på ledninger, at pærene ikke er skadet og at det ikke er svimerker på julepynten. Svimerker er en klar indikator på at den er moden for resirkulering.

Juledekorasjoner med levende lys anbefaler han ikke at brukes. Disse overtenner ofte svært raskt om de tar fyr. Sett heller inn lys med batteri som lett kan slås av.

– Og nesten viktigst av alt, slå av all julepynt når du ikke hjemme. Julenissen har godt nattsyn, han finner stort sett fram, smiler Irgens.

Pass komfyren

Nær halvparten av alle brannutrykninger til boliger skyldes komfyrbranner. En gjenganger i julemåneden er glemte gryter på komfyren, eller smult og ribbefett som tar fyr under matlaging. Derfor kan det for mange være lurt å installere en komfyrvakt.

– Eldre er den gruppen som oftest glemmer mat under tilbereding, men rundt jul ser vi også at stressede mødre og fedre går fra maten de holder på å tilberede. Komfyrvakt er et godt sikkerhetstiltak og er svært enkelt å montere. Det krever normalt ikke elektriker, men er du usikker er dette noe alle elektrikere skal kunne montere, forteller Kommunikasjonssjef Irgens, og fortsetter:

– Et enkelt råd er å ikke forlate kjøkkenet når du lager mat på komfyren. Må du ut en tur, så skru ned varmen.

Fyr riktig

Riktig fyring er også viktig for å unngå at det kan føre til brann. Ole Irgens sier du ikke skal bruke tennbare væsker som bensin, oljer o.l. for å tenne opp i peis eller ovn. Hans råd er å bruke tennbriketter og mindre opptenningsved. Sørg også for at ventilene er åpne slik at ilden i oven har tilgang på luft. Kommer du til en kald hytte, kan det være lurt å lufte litt før du tenner i peisen eller oven. Frisk luft gjør at det tenner letter opp. Når du skal tømme ovnen eller peisen, har Irgens et klart råd:

Det er viktig å ha brannøvelse med barna, råder Tryg. Julehøytid. (Ill. foto: iStock.com)

– Ha asken opp i en brannsikker bøtte. Ikke plasser asken nært huset eller annet brennbart materiale. Vær oppmerksom på at asken kan ulme og dermed har du bare forskjøvet brannproblemet ut døren. I verste fall setter du faktisk talt fyr på ditt eget hus, advarer han.

Snu pulverapparatet

Det er også viktig med brannslokkingsapparat, og det bør kontrolleres at er i orden minst hvert femte år. Sjekk slangen, splinten og sikringen, og at trykket er riktig. Du bør også snu apparatet jevnlig på hodet, slik at pulveret ikke klumper seg. Det er også lurt med brannteppe, som er et godt hjelpemiddel på kjøkkenet og bør oppbevares nær komfyren. Mange har også husbrannslange, som er en god brannslokker.

– Det er få som egentlig har brukt et slukkeapparat eller vet hvordan det virker. Jeg anbefaler at alle i husholdningen lærer å bruke de slukkeapparater/midler som finnes i huset. Er slukkeapparater mer enn 5 år gamle, ville jeg vurdert å kjøpe nytt. Er de 10 år kjøper du nytt, sier Irgens.

Brannøvelse med barn

Ole Irgens er veldig opptatt av sikkerheten til barn. Hans oppfordring til alle foreldre er å være forsiktige når det gjelder barn og levende ild, og at de får gode forholdsregler hjemme. Han sier det er svært viktig at barna vet hva de skal gjøre hvis det oppstår brann i huset.

– Ikke la barna få «leke» med fyrstikker og tenne på levende lys alene. Ha en plan hvis det oppstår brann i huset. Det er viktig at barna vet hvor rømningsveien er, og at dere avtaler et fast møtested ute. Hvis barna er store nok, lær dem å bruke eventuelle brannstige/branntau. Å ha jevnlig brannøvelse hjemme er veldig smart, sier Irgens.

Gode råd fra Tryg Forsikring for en brannsikker julehøytid

    • Vær forberedt på at det kan brenne.
    • Test røykvarslerne jevnlig, ha seriekoblete røykvarslere.
    • Gjør deg kjent med hvordan slokkeapparatet virker.
    • Gjennomfør brannøvelse – lær barna og rømningsveien, ha en felles møteplass.
    • Skru av elektrisk julebelysning om natten, og når du ikke er hjemme.
    • Gå aldri fra levende lys, sjekk at alle levende lys er slukket.
    • Unngå lysmansjetter og brennbar pynt.
    • Sjekk det elektriske anlegget, ikke overbelast strømnettet.
    • Vær forsiktig med å bruke for mange skjøteledninger – unngå store floker.
    • Sjekk at komfyr, vaskemaskin og tørketrommel er slått av når du sover eller er ute.
    • Unngå tørrkoking, bruk komfyrvakt.
    • Hvis uhellet er ute, husk denne rekkefølgen: Redde – Varsle på 110- Slokke.
Kanskje du også liker disse
Innbrudd (Foto: iStock.com).
tilbygg og terrasser(Foto: Helene Aarnes).
Vask vinduene minimum 1-2 ganger utvendig, og innvendig 4 ganger per år. (Foto: iStock.com).
Barn stikkel hodet ut av en snøhule.
Måling av radon. (Foto: Radonova).