Oppussing på budsjett. (Ill. foto: Shutterstock).

Lyst på å gi hjemmet et løft, men ikke lyst til å bruke så mye penger? Oppussing kan bli veldig dyrt, men det kan faktisk også bli ganske rimelig. Om det ikke er behov for noen tekniske oppgraderinger, er det i stor grad opp til deg hvor høy sluttprisen blir.

Tekst: Cathrine Sæther – cs@byggstart.no

Når det kommer til oppussingskostnader, er det en stor forskjell på overflateoppussing og totalrenovering. Forskjellen ligger i ordlyden – en overflateoppussing begrenser seg til overflater mens en totalrenovering går skikkelig i dybden. Sistnevnte medfører at du river rommet for så å bygge det opp igjen, noe som gjerne krever en del tekniske arbeider og fagkompetanse. Overflateoppussing kan du derimot i stor grad gjøre helt på egen hånd.

Prisen på oppussing stiger mye med en gang tekniske arbeider og fagfolk introduseres, og det er lite du kan gjøre for å minimere disse kostnadene. Prosjekter som ikke krever tekniske arbeider, gir på sin side større handlingsrom til å bestemme hvor rimelig eller dyrt prosjektet blir.

Vanligste prisøkere

Utover tekniske arbeider kan også følgende valg også øke prisen betydelig:

 • Arbeidskraft: Selv om du ikke strengt talt trenger håndverkerhjelp, er det noen ganger mye enklere å overlate arbeidet til profesjonelle. Det går fortere, og resultatet blir penere
 • Oppgradering eller utskiftning? Skal du fornye innredning og gulv med litt puss og stell, eller skal du skifte det ut med noe nytt? Det første er som regel betydelig rimeligere, men i noen tilfeller kan det være både ønskelig og nødvendig å skifte ut det gamle.
 • Materialvalg: Når det kommer til overflateoppussing, har materialvalg mye å si for hvor dyrt arbeidet blir. Duger laminat til den nye kjøkkenbenken, eller er det viktig for deg at kjøkkenbenken består av heltre i en eksklusiv tresort? Vil du bruke flotte fliser i stort format eller er det bra nok med enklere, mindre fliser?
 • Kvadratmetre: Størrelse har også mye å si for totalprisen. Hvor stor er boligen din, og vil du pusse opp hele eller kun deler av den? Skal du kun skifte ut gulvet på stua, eller i alle rom?
Tips for å holde prisen lav

Hvis du skal forsøke å pusse opp med et begrenset budsjett, er det en god start å ha et bevisst forhold til prisfaktorene over. Men i tillegg til dette finnes det noen lure triks for å holde prisen lav:

 • Begrens ambisjonsnivået: Om du begrenser omfanget på prosjektet og prisnivået på innkjøp, er mye gjort. Velg strategiske mål for oppussing som har stor effekt på helheten i stedet for å forsøke å takle helheten direkte.
 • Ta dere god tid: Bruk god tid til å planlegge og undersøke muligheter. Jo mer som er planlagt, desto mindre sannsynlig er det at dere gjør impulskjøp.
 • Hold deg til budsjettet: Selv om budsjettet burde inkludere litt slingringsmonn i tilfelle utfordringer oppstår, burde du holde deg til budsjettet.
 • Kjøp brukt: Dette gjelder ikke bare møbler og pyntegjenstander, men også materialer. Det finnes mange som selger fliser, trevirke og mer på nett.
 • Følg med på kampanjer: Materialer og innredning kommer på salg i ny og ne som alt annet. Følg med, og dere kan gjøre noen gode kjøp.
 • Kjøp skikkelig: Billig utstyr kan virke som en enkel måte å redusere kostnad på prosjektet, men da er sjansen stor for at du må tilbake til byggevarehandelen igjen. Kjøp det du trenger i god kvalitet slik at det kan brukes i mange år. Det samme gjelder materialer.
 • Vær litt skeptisk til trender: Det er ikke nødvendigvis dyrere å pusse opp etter trender, men sjansen er større for at resultatet ikke vil vare. Trender endrer seg kontinuerlig, men kontinuerlig overflateoppussing er ikke bærekraftig, hverken for lommeboka eller miljøet.
 • Vær strategisk med egeninnsats: Egeninnsats kan være flott: Du sparer penger, du får mestringsfølelse og du lærer nye ting. I noen tilfeller kan det imidlertid være lurt å vurdere å hyre inn håndverkere, for eksempel dersom det er vanskelig å oppnå et pent resultat selv. Det er ingen skam å hyre inn hjelp, men vær gjerne strategisk i hva du overlater til håndverker og hva du gjør selv.

Kanskje du også liker disse
Egenberedskap
Oppussing på budsjett. (Ill. foto: Shutterstock).
Sommer er innbruddstid. Det finnes i dag ringeklokker med video, innendørs og utendørskamera som varsler ved besøk eller uventede bevegelser. (Begge foto: Tryg Forsikring).
Felles stikkledninger har mye til felles med private veier som nødvendig infrastruktur, hvor ansvar deles med naboer. (Foto: Ole Christian Juriks).
Å bygge en platting er ikke det mest kompliserte, og du kan gjerne være førstegangssnekker. (Foto: Shutterstock).