Det er enkelt å løse radonproblemet i boligen

Det er pålagt å måle radon i utleieboliger og via BoligMentorens samarbeidspartner Radonkjeden AS, kan du som medlem få rabatt på måling.

Tekst: Helene Aarnes – helene@boligmentoren.no

Tilbudet ble presentert tidligere i år, både i medlemsbladet, på nett og på e-post. Responsen lot ikke vente på seg.
– Det var rask og god respons fra deres medlemmer, noe vi er veldig fornøyd med. Vi håper å nå enda flere. Det er lett å fikse et radonproblem, og ikke nødvendigvis veldig dyrt. Vi er behjelpelige med hele prosessen, både måling og utbedring, sier daglig leder Karsten A. Fredriksen.

Landsdekkende franchise-kjede
Radonkjeden er en landsdekkende leverandør av produkter og tjenester for måling av radon, og tiltak mot radon. Gjennom deres franchisekjede har de samarbeidskontrakter med rundt 30 firmaer, alt fra snekkere til takstmenn i små og mellomstore bedrifter. Til sammen blir dette rundt 300 eksperter på radon. Hovedkontoret til selskapet er i Oslo.
– Vi har bransjens største radonfaglige miljø, og er tilgjengelige i ditt nærmiljø. Alle våre franchisetakere har gått kurs i radonhåndtering, både i regi av oss og i egen regi. Vi sørger for at franchisemedlemmene er kontinuerlig oppdatert i faget, får vite de siste forskningsresultater, de nyeste lovene, pålegg og forskrifter, presiserer Fredriksen og Jakobsen.

Radonkjeden forteller det finnes mange tilbydere av måleutstyr for radon. De fleste selger kun måling, og kan ikke hjelpe med tiltak mot radon. Radonkjeden er en av få totalleverandører som kan hjelpe deg med både utstyr, måling og tiltak.

Måleinteressen er stor
Karsten A. Fredriksen og Helge Jakobsen forteller at deres kunder på det private markedet satser de mest på utleieboliger og eksisterende boliger. I forbindelse med at det er blitt obligatorisk med måling i utleieboliger, har de hatt mange spørsmål rundt dette.
– Interessen for å måle har naturligvis tatt seg opp, og vi vil samtidig sterkt oppfordre utleiere til også å måle sin egen bolig i tillegg til utleieboligen. Vi er opptatt av å finne rett antall målepunkter, så det ikke blir foretatt unødvendige målinger. Dette gjelder spesielt for store aktører som har flere utleieboliger samlet i en enhet, f.eks. en bygård forteller Fredriksen.
– Måling har med grunnflate å gjøre, de med mange små hybelleiligheter behøver ikke måle alle, og vi informerer om dette.

Medlemsrabatt på måling
Som medlem av huseierforbundet får du rabatt, og sporfilmene til måling bestilles hos Radonkjeden. Det enkleste er å sende bestilling via en e-postadresse de har opprettet spesielt for oss: boligmentoren@radonkjeden.no

-Nå er målesesongen i gang, og langtidsmåling skal foretas over minimum to måneder i vinterhalvåret, sier salgsdirektør Jakobsen.

Medlemmer av huseierforbundet får 20 prosent rabatt på prisene i følgende tilbud fra Radonkjeden:

Nettopris inklusive mva. er:
Kr. 440,- for 2 stk sporfilmer.
Kr. 632,- for 4 stk. sporfilmer.

Etter måling er gjennomført, sendes sporfilmene til analyselaboratoriet i ferdigadressert konvolutt. Det er nummeret på sporfilmen som identifiserer mottakeren. Radonkjeden mottar svarene fra analyselaboratoriet, som er akkreditert til å utføre analysene av sporfilmene, og rapportene blir klargjort til f.eks. en HMS-rapport eller som vedlegg til en leiekontrakt.

Følger hele prosessen
Hvis målingen viser for høye verdier og det er påkrevet tiltak for å få ned radonnivået, følger Radonkjeden gjerne opp.
– Vi foretar alltid en befaring før det blir gjort noe, for vi ønsker ikke å overdrive eller anbefale unødvendige tiltak. Radonproblem lar seg fikse, og ofte raskt og enkelt. Underveis foretar vi kortidsmålinger for å kontrollere effekten av tiltaket, og avslutter med en langtidsmåling for dokumentasjon. Vi har valgt ut de beste metodene og vår kjede står ansvarlig for arbeidet som blir gjort, forteller Jakobsen og Fredriksen.

De forteller videre at det kan være ganske fort gjort å gjøre en bolig radonsikker, også hvis det beste tiltaket for eksempel er en radonbrønn. I tillegg kan en radonbrønn løse radonproblemet over store arealer. Det er ikke sikkert at kostnadene blir så store som fryktet. Gjennomsnittlig pris for forbedringer ligger på cirka 40 000. Medlemmer av huseierforbundet vil få en rabatt på 10 prosent for slike sikringstiltak.
– Tiden det tar å installere en radonbrønn er cirka 1 arbeidsdag for eneboliger. Når det gjelder blokker og bygårder tar det litt lenger tid.