Kommuner har krevd inn mer eiendomsskatt enn det de etter loven hadde rett til å innkreve. Det har medført at boligeiere har betalt for mye til kommunen. (Foto: Ole Christian Juriks).

Kommuner har krevd inn mer eiendomsskatt enn det de etter loven hadde rett til å innkreve. Det har medført at boligeiere har betalt for mye til kommunen. Det startet med et borettslag i Elverum som tok saken til retten, siden har tre borettslag i Lillestrøm vunnet frem. Hvor mange gjenstår? 

Tekst: Ole Christian Juriks post@boligmentoren.no 

Når eiendomsskatt på en eiendom skal fastsettes, skal det gis en reduksjonsfaktor på 30 prosent. Denne reduksjonsfaktoren ble innført fra og med skatteåret 2020 og gjelder alle boliger som får boligverdien fastsatt av Skatteetaten. 

I flere kommuner var det praksis med å gi en lokal reduksjonsfaktor før 2020. Bruken av lokal reduksjonsfaktor er ulovfestet, og basert på langvarig praksis i kommunene. Et vedtak om lokal reduksjonsfaktor er bindende for kommunen i minst ti år. 

Spørsmålet er om borettslagene, i tillegg til den obligatoriske reduksjonsfaktoren på tretti prosent, skulle innrømmes den lokale reduksjonsfaktoren. 

Elverum 

I 2016 vedtok kommunestyret i Elverum en lokal reduksjonsfaktor på 15 prosent, som skulle gjelde fra og med skatteåret 2017. Fra og med 2021 tok Elverum kommune i bruk Skatteetatens boligverdier.  

Borettslaget argumenterte for at den obligatoriske reduksjonsfaktoren på 30 prosent skulle innrømmes i tillegg til den lokale reduksjonsfaktoren på 15 prosent fra og med 2021. Både tingretten og lagmannsretten ga borettslaget medhold, og dommen er rettskraftig.  

I dommen fra Lagmannsretten kan vi lese at:
«Lagmannsretten har etter dette, i likhet med tingretten, kommer til at eiendomsskatteloven § 8 C-1 tredje ledd må forstås slik ordlyden gir anvisning på; at boliger som verdsettes etter § 8 C-1 skal ha fradrag for lokal reduksjonsfaktor i tillegg til den obligatoriske som følger av bestemmelsens annet ledd.» 

Lillestrøm 

I en tilsvarende sak i Lillestrøm kommune har tre borettslag fått medhold i tingretten om at det er beregnet for mye eiendomsskatt. Lillestrøm kommune vedtok i 2021 en lokal reduksjonsfaktor, på 30 prosent, som skulle gjelde fra 2022.  

Borettslagene mente, i likhet med saken i Elverum, at de kun hadde fått redusert skattegrunnlaget med den lovfestede reduksjonsfaktoren på 30 prosent, og at de hadde rett til å få redusert skattegrunnlaget ytterligere med den kommunale reduksjonsfaktoren på 30 prosent vedtatt av kommunestyret. 

Borettslagene i Lillestrøm kommune fikk medhold. Tingretten avsa dom på at kommunen plikter å tilbakebetale borettslagene. Dommen er ikke rettskraftig. 

Kilde: Knuste kommunen i retten

Bare toppen av isfjellet? 

Dommene vil også få betydning for andre eiendommen i Elverum og Lillestrøm hvor det er beregnet feil ved fastsettelse av eiendomsskatt. Det er grunn til å tro at det ikke bare er disse kommune som har tolket regelverket feil. Sannsynligvis vil det komme saker fremover hvor utrett mot huseiere avdekkes.  

Merk at dette kun gjelder eiendommer som får boligverdier fra Skatteetaten etter eiendomsskatteloven § 8 C-1, og hvor det i kommunen er vedtatt en lokal reduksjonsfaktor.  

Les også:

Eiendomsskatt: Dom om lokal reduksjonsfaktor – KS
Kanskje har du betalt for mye i eiendomsskatt | Skattebetalerforeningen 

Kanskje du også liker disse
Eiendomsskatt iStock.com
Hvordan skatten ved salg av arvet bolig beregnes avhenger av om avdøde kunne solgt boligen skattefritt på dødstidspunktet. (Foto: iStock.com).
(Foto: BoligMentoren).
Bilde: Flerboligbygg: Et flerboligbygg er en boligeiendom med fem eller flere useksjonerte boenheter. Ved beregning av formuesverdi verdsettes hver boenhet som en egen boligeiendom. (Foto: BoligMentoren).
Hva er en boenhet? Både leilighet, enebolig eller selvstendig hybel kan være én boenhet i vurderingen av om det drives kapitalplassering eller næringsvirksomhet. (Om Grensen mellom kapital- og næringsinntekt Foto: BoligMentoren).