julelys
Pynting av hus til jul, utvendig så vel som innvendig, er en elsket tradisjon. Men hva skjer når naboen synes det blir litt vel mye julelys?

Tekst: Cathrine Sæther – Byggstart.no

Julelys, nek og diverse nisser gjør en ellers mørk og kald årstid koselig og vakker. De fleste setter pris på at naboen henger noen lyslenker på balkongen. Men hvert år er det noen som tar det litt for langt, og hvert år er det noen som får klager fra naboer. Når blir det for mye pynt?

Det er mange som pynter huset til jul. (Ill. foto: iStockphoto.com).

Det juridiske grunnlaget for juleklager

– Det finnes ingen regler som gjelder direkte for bruk av julelys, forteller Ole Christian Juriks, juridisk rådgiver hos BoligMentoren.

Likevel finnes det bestemmelser i eierseksjonsloven og borettslagsloven om at en bolig ikke skal brukes på en måte som er til urimelig ulempe for naboen. Bruk av utelys kan være regulert i vedtekter eller ordensregler i sameier og borettslag. Bor man tett på nabo i et borettslag, kan for eksempel overdrevet bruk av julelys flere uker i strekk være en urimelig ulempe. Bor du derimot i en enebolig, er det naboloven § 2 som gjelder. Denne bestemmelsen sier at nabo ikke skal ha, gjøre eller sette i gang et tiltak som er til urimelig eller unødvendig skade eller ulempe for en annen nabo.

– Selv om nabolovens ordlyd kan virke lik som eierseksjonsloven og borettslagsloven, skal det i praksis mer til for å få medhold i en klage på julelys etter naboloven enn de øvrige lovene. Det er tettheten til naboer som avgjør, forklarer Juriks.

Eneboliger har gjerne større avstand til hverandre enn hva man har i eierseksjoner og borettslag. Jo større avstand mellom naboene, dess mindre ulempe vil julelysene være. Bor du i en enebolig, må du derfor muligens akseptere naboens blinkende julelys.

– Vår anbefaling er å snakke sammen, og sammen komme til enighet, sier Ole Christian Juriks.

Han foreslår at naboer finner en ordning sammen, som for eksempel at lysene skrus av om natten. Oppskriften på å unngå klager og konflikt trenger ikke å være komplisert. Vær en hensynsfull og god nabo!

Pynt med måte

Når du pynter, er huskeregelen at kontinuerlig blinkende lys, sterke farger og lyder som er på 24 timer i døgnet, vil kunne irritere folk flest. Irritasjon gir ikke nødvendigvis juridisk grunnlag for fjerning av pynt, særlig hvis du har enebolig, men det lønner seg å unngå det likevel, om så bare for å bevare julefreden.

Lyslenker er vakre og effektfulle. For best mulig effekt burde du ta deg litt tid til å planlegge hvor du vil henge lysene slik at det ferdige resultatet ikke ser tilfeldig ut. Det lønner seg videre å måle opp hvor mange meter du har på forhånd, slik at du ikke går tom for lyslenke halvveis inn i pyntingen. Det er også viktig å huske på at ved utelys må man ha stikkontakt som er beregnet for utendørs bruk.

Glem ikke hagen – lys i busker og trær gir et magisk preg. Tilpass gjerne valg av lyslenke etter hva den skal dekorere. Lys kommer tross alt i alle mulige farger og fasonger. Her kan du utforske litt og se hva som passer best for hagens ulike busker og vekster.

Noen ganger kan litt pynting være nok til å gi julestemning. (Foto: Helene Aarnes).

Kanskje du også liker disse
Medlemmene i BoligMentoren og Bergen Huseierforening vil nå møte et sterkere juridisk miljø innen rådgivning. Her juridisk rådgiver Ole Christian Juriks.
Er du uenig med naboen om hvor grensene til eiendommen din går, er jordskifteloven stedet svarene kan finnes, og jordskifteretten fornuftig å ta kontakt med. (Ill. foto: iStock.com).
Det er ulike typetilfeller av ulovlig bruk av boenhet; etablering av utleiehybel i kjeller eller loft, næringslokale benyttet som bolig, eller andre søknadspliktige endringer. (Ill. foto: iStock.com).
Kostnadene ved å drifte huset blir stadig høyere, forteller boligeier Arild Berglund.
jul