Vi går lysere tider i møte. Våren er en ypperlig tid for å se hvordan det står til med taket ditt etter vinteren. Kanskje er det på tide med nytt tak?

Tekst: Cathrine Sæther – redaksjonen@byggstart.no

Når du må skifte tak, avhenger av en rekke faktorer.

– Det kan være hundre forskjellige grunner til at taket må skiftes, forteller Geir Albretsen, Daglig leder i takentreprenøren Albretsen & Grohshennig. Gode pekepinner er takets alder og forventet levetid.

– Du må vurdere takets alder, men også typen takbelegg. Har du gammel takstein på 40 år, burde du vurdere nytt tak. Har du et skifertak, som har ligget der i 100 år, kan det imidlertid være at taket varer lenger, forteller Albretsen.

Utover taktekket er det en rekke faktorer som kan virke inn på takets reelle levetid, og som kan gjøre at taket kan vare betydelig lengre eller kortere enn forventet. Ifølge Byggesmart er beliggenhet, værforhold, kvalitet på takleggingen da det ble gjort og vedlikehold, alle aktuelle faktorer.

– Har du hatt jevnlig vedlikehold av taket, eller har det bare stått der? Er taket omringet av trær, og utsettes for mye nedfall som løv og granbar? Dette er viktig å vurdere, understreker Albretsen.

Våren er tiden for taksjekk

Det er viktig å være grundig før du velger håndverker. Velg gjerne lokalt.

Selv om taket ditt kan vare i 100 år, burde du likevel ta en rask titt hver vår, samt utføre en utvidet taksjekk hvert 5. år.

– En taksjekk er noe de flest kan gjøre selv, forutsatt at du er komfortabel med å bevege deg rundt oppe på taket. Hvis ikke, bør burde du kontakte en fagperson, sier Albretsen.

Han anbefaler først og fremst å se rundt pipe og rundt gjennomføringer.

– Er det dårlig der, er mest sannsynlig resten av taket like dårlig. Normalt sett på tak vil en lekkasje på tak skje ved gjennomføring eller pipe. Alle overganger på tak er svake punkt, forteller Albretsen.

Dersom du vil ta en taksjekk selv, anbefaler Albretsen at du også løfter opp noen taksteiner, og ser under på underlagspapp og lekting.

– Jeg ville også tatt en titt på takrenner, og tatt en tur på loftet. Da skal et trent øye kunne se det meste.

Det kan også være gunstig å hyre inn en fagperson til å ta en skikkelig sjekk, særlig om du ikke føler deg trygg på taket.

– Jeg anbefaler sterkt å bruke bedrifter som er tilsluttet VBL, understreker Albretsen. VBL står for Ventilasjons- og Blikkenslagers Landsforening.

– Bruk også gjerne en lokal håndverker. Da holder man det lokalt, og det er jo fint, sier han

Faresignaler – Hvordan vet du når du må skifte tak?

Det vil være ulike faresignal for ulike taktekker. Det er imidlertid visse faresignaler som går igjen uansett type. Du burde som sagt se etter tegn på slitasje rundt pipe og gjennomføringer, men det er også viktig å se på innsiden av taket. Se på og vurder tilstanden til undertaket og lektene. Har du et loft, burde du ta en tur og se deg litt om.

– Ser du rennemerker, er det en indikasjon på at det er på tide med nytt tak, sier Albretsen.

Et annet faresignal er at det renner vann bak takrenner.

– Vokser det trær i takrennen din, er dette også et tydelig signal, sier han videre.

Albretsen anbefaler å rense takrennen jevnlig, men dette vil imidlertid ikke ha mye å si for selve takflaten. Du må derfor også huske å vedlikeholde taket – erstatt for eksempel løse eller sprukne taksteiner, og ta gjerne en takvask i ny og ne for å fjerne grønske og skitt.

Kvalitetssjekk håndverkeren du vil bruke

Ikke la deg lure av håndverkeren. (Ill. foto: iStockphoto.com).

Dersom du finner ut at tiden er inne for nytt tak, og du ser etterpå ulike håndverkere å kontakte, anbefaler Albretsen at du utarbeider et anbudsgrunnlag.

– Det beste er om du stiller med et anbudsgrunnlag. Hvis du kan levere tegninger, noen mål, hva slags takbelegg du vil ha og hva du ønsker å få gjort, blir det mye lettere å sammenligne tilbud. Da har du noe å gå på, forklarer han.

Videre er han klar på én ting: Vær nøye når du velger håndverker.

– Du bør ikke alltid gå etter billigste pris. Kvalitetssjekk alltid håndverkerne du vil bruke, understreker han. Han anbefaler igjen å holde seg til bedrifter som er tilsluttet VBL.

– Bedrifter som er medlemmer i VBL har man en viss kontroll på.

Albretsen har 35 år med erfaring i bransjen.

– Jeg tror jeg har sett det meste, likevel oppdager jeg fortsatt nye ting. Det er mye rart, og dessverre mye dårlig, sier han, og fortsetter:. – Det finnes bedrifter som kaller seg det ene og det andre, men det betyr ikke at de er det.

En annen viktig faktor som påvirker takets reelle levetid er nemlig utførelse. Gjøres arbeidet skikkelig, varer det lengre.

Vokser det planter i takrennen din, behøver du en skikkelig rengjøring.

Kanskje du også liker disse
Bålbrenning (iStock.com).
Det er viktig å klargjøre bolig og hage for vinteren. (Foto: Helene Aarnes).
Skjeggkre. (Foto: Shutterstock).
småprosjekter
(Ill. foto: iStockphoto.com).(Ill. foto: iStockphoto.com)