– Må ha røykvarsler i alle etasjene

Desember er årets mest brannfarlige måned og i jule- og nyttårshelgen er det to-tre ganger flere boligbranner enn ellers i året. 1. desember er Røykvarslerens dag med tid for bytte av batteri og testing. Halvparten av alle boligbranner oppstår om natten og du har kun få minutter på deg til å komme deg ut av huset.

– Plasser røykvarslere slik at du hører det med en gang de begynner å pipe. I boliger med flere etasjer må du ha røykvarslere i alle etasjene. Det kan være med på å redde livet ditt og din familie, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB, i en pressemelding.

Hvis det begynner å brenne i et lukket rom, vil det ta lang tid før en røykvarsler utenfor rommet reagerer. Derfor bør du sette opp røykvarslere i alle lukkede rom, for eksempel på barnerom og andre soverom.

– Husk at du kan koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje, sier Rygh Pedersen.

Aksjon boligbrann
Røykvarslerens dag 1. desember markerer også starten på kampanjen Aksjon boligbrann. I perioden 1.-3. desember får cirka 40 000 husstander over hele landet besøk av brann- og feiervesen og det lokale elektrisitetstilsyn med tilbud om en enkel kontroll av brannsikkerheten i boligen.
– Røykvarslere bør testes en gang per måned og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. I tillegg til å teste røykvarsleren med testknappen, bør du med jevne mellomrom teste med røyk. Gjør det til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er røykvarslerens dag, sier Informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Hvert sekund teller
DSB, Norsk brannvernforening og Gjensidige står bak kampanjen Aksjon boligbrann, mens representanter fra brann-/feiervesen, det lokale elektrisitetstilsyn og lokale Gjensidige-kontor står for den lokale gjennomføringen. Aksjon boligbrann er en del av «Alt vi kan mot brann», som er en nasjonal satsing frem til 2020 på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper.
– Hvert sekund teller om din bolig brenner. Du kan ikke forvente at brannvesenet kommer og redder deg ut i tide. Det er ditt ansvar å tenke brannsikkerhet i boligen din, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

sikkerhverdag.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

Pressemelding DSB