Må du avlyse dugnaden i borettslaget?

Det er årstiden for dugnader. Nå deltar hele landet i den største dugnaden av alle og et av rådene er å holde avstand. Det betyr ikke at dugnaden i sameier og borettslag må avlyses.

Tekst: Helene Aarnes – helene@boligmentoren.no

Følger du myndighetenes råd, er det bare å delta i våroppryddingen. (Ill. foto: iStockphoto.com)

Det er allment akseptert at felles innsats i felles miljø skaper trivsel til rimelig pris. Mange borettslag, sameier, grendelag, skoler og foreninger har hvert år dugnad, noen ganger flere ganger om året. Som oftest foregår de enten vår eller høst. Kjeller og loft tømmes for skrot, og enkelt vedlikehold og klargjøring av utearealer og fellesarealer gjøres til trivsel for beboere og brukere. Det er kanskje viktigere nå enn ellers å gjøre nærområdet til et attraktivt sted. Og det er ikke noe i veien for at dette arbeidet kan gjennomføres.

Følg myndighetenes råd

Hvis myndighetenes råd om smittevern opprettholdes, kan dugnader gjennomføres der hvor våren har kommet. Den største forskjellen er at ikke alle kan delta samtidig, og at dugnaden derfor blir spredt over tid. Du mister også den sosiale biten ved dugnadsjobbingen, men det kan kanskje bli en hyggelig familieaktivitet i stedet?

Det er likevel viktig at arbeidet blir fordelt og oppgavene blir tilrettelagt for alle. Det er styret som har ansvar for vedlikehold av fellesarealene, og det er de som bestemmer at vedlikehold skal gjennomføres og på hvilken måte det skal skje.  Det er ikke alle som kan rake, klippe kvist, løfte tungt, vaske eller male. En idé er å lage en liste over arbeidet som må utføres, så kan det krysses ut etter hvert. Det kan også opprettes en facebook-gruppe hvor aktiviteter til dugnaden kan avtales.

− Det kan ikke stilles store arbeidskrav. Det må tenkes lystbetont så terskelen for å møte opp blir lavere. Dette er spesielt viktig nå som vi må holde avstand til hverandre, og den sosiale delen med naboene under vårens dugnad forsvinner, sier juridisk rådgiver i BoligMentoren, Vidar Heimset.

Nyttig – og frivillig

I disse spesielle tider mister vi den sosiale biten ved dugnadsjobbingen i borettslaget. (Ill. foto: iStockphoto.com).

Men hva med dem som ikke har tid, anledning, lyst eller rett og slett ikke kan delta i disse spesielle tider?

− Verken i borettslag eller i sameier kan det vedtas plikt til å utføre arbeid på dugnad. Poenget med dugnad er i hovedsak å gjøre utearealet trivelig og spare utgifter for fellesskapet. Det kan likevel besluttes at arbeid skal utføres. De som ikke deltar kan ikke ilegges bot. Det viktigste i disse tider er at beboere gjør det de har mulighet til og at vi tar vare på hverandre, sier Heimset.