Lukt og flekker til besvær – hvordan fjerne det?

Lukt har mye å si for innemiljøet og trivselen i hjemmet. Men hva gjør du får å bli kvitt flekker og ubehagelig lukt som har satt seg i skap, på gulv og i kjøleskapet?

Tekst: Helene Aarnes – post@boligmentoren.no

Regelmessig renhold er viktig.

For å bli kvitt sjenerende lukt, er det først og fremst viktig å kvitte seg med kilden til lukten. Så hvordan går du frem hvis huset er flekket og illeluktende? Før i tiden var grønnsåpe vidundermiddelet som ble brukt ved rengjøring. Den karakteristiske lukten er sterk og dekket kanskje over vond lukt. En myte er vel at det ikke er rent før det lukter grønnsåpe i huset. Er det vanskeligere i dag å vaske vekk vond lukt? Hva er den beste måten å rengjøre på? Dette og andre rengjøringsspørsmål stilte vi vår samarbeidspartner – CityMaid. De er eksperter på rengjøring, og gir gode råd og tips for å få et rent hjem som både har et sunt inneklima, lukter godt og gjør at vi trives i det.

– Mitt beste råd er å rengjøre regelmessig med vann og mikrofiber. Dette fjerner ofte kilden til lukt, noe som gjør at du ikke har behov for å benytte parfyme for å «dekke over». Før i tiden var det vanlig at flere materialer ikke var overflatebehandlet på samme måte som i dag. Gulvene ble blant annet vasket med grønnsåpe, som inneholder olje, og som på mange måter mettet overflaten, slik at skitt og smuss ikke festet seg. Det ble gjerne rengjort med kost, såpe og store mengder vann, forteller leder kvalitet og opplæring i CityMaid, Line Mercedes Åramnes.

Leder kvalitet og opplæring i CityMaid, Line Mercedes Åramnes. (Foto: CityMaid).

I dag er de fleste gulvene våre «harde». Det vil si at de er lakket, eller impregnert. Da er det originale behovet for å beskytte underlaget fjernet, og oljen vil legge seg som en hinne på toppen av lakken på gulvet.

– Denne hinnen vil fungere som en «støvmagnet» og det blir tyngre å holde gulvet rent. Det beste for harde gulv er å fjerne støv med tørr mikrofiber og fjerne flekker med litt vann, forteller Åramnes.

Hvilke lukter er mest vanskelig å fjerne?
– Lukt som har trukket inn i materialet er definitivt verst å fjerne. Jo lenger den har vært der, desto vanskeligere er det å få den ut. Det finnes noen malinger i dag som skal «kapsle inn» lukt. Maling er et eget fag, så forhør deg i butikken hvilke muligheter som finnes for din bolig, forteller Åramnes.

Hvor ofte er det viktig å vaske, for å unngå vond lukt?

– Regelmessig vask vil bidra til at du unngår lukt. Hvor ofte du vasker avhenger av hvordan bruken på boligen er. En god huskeregel er å vaske etter behov, det er enklere å holde det rent enn å gjøre rent. For å gjøre jobben raskt og effektivt er det viktig å velge metode etter type skitt. Fjern tørt støv med tørr klut, og fuktige flekker med mikrofiber og vann. Jo «ferskere» flekken er, desto enklere er den å fjerne. Er for eksempel er flisene mellom over- og underskap fulle av tomatflekker, vask de vekk med en gang, så unngår du at flekkene setter seg. Har det samlet seg opp støv og pollen? Fjern dette med en tørr mikrofiberklut, sier hun.

Når kraftigere vask må til

Det er ikke bestandig vann og mikrofiber er nok. Da er rådet til Åramnes å bruke følgende tommelfingerregel:

–  Syre fjerner kalk, irr og rust. Alkaliske produkter fjerner organisk fett. Kalk kjennes ut som salt, mens fett kjennes ut som smør, sier hun.

Produkter med syre har du behov for når:  

  • Det er et hardt hvitt belegg rundt kraner, i dusj, eller i fuger.
  • Det er mye salt i gangen, bruk noen dråper i vannet for å binde mineralene til vannet.
  • Det er grønt eller rødt belegg i toalettet.

Trenger du hardere skyts, bruk ikke for mye for ofte. Det kan være helseskadelig. Syre fjerner kalk, irr og rust. Alkaliske produkter fjerner organisk fett.

Du finner disse: I dagligvaren kan du gjerne gå for ett naturprodukt: sitron. Bruk den gjerne naturell. Har det samlet seg opp ta gjerne turen til en faghandel som selger byggevarer, eller fliser, da sikrer du deg god opplæring for bruk av sterkere produkter.

– Vi anbefaler ikke å bruke produkter med mye parfyme og andre stoffer ofte på grunn av helsefaren. En gang i blant er ok, hvis det virkelig er nødvendig, presiserer Åramnes.

Alkaliske produkter har du behov for ved:

  • Vask på toppen av kjøkkenskapene.
  • Vask av dusj-soner.
  • Fjerning av fett- eller oljerester på gulvet. (For eksempel om man har smurt seg på beina med olje og gulvet er blitt glatt rundt fotmerkene).

Du finner disse: I dagligvaren er de ofte merket med «kjøkken». Du kan bruke utvannet oppvaskmiddel, men styr unna gulv eller skliutsatte områder. Trenger du sterkere produkter kan du kjøpe dette samme sted som du kjøper maling, eller byggematerialer. Ett eksempel er husvask. Velg om mulig ett produkt uten parfyme.

Eksperten forteller det finnes ulike produkter for kjøkken og bad og at det er lurt å sjekke hva produktene inneholder. Det er også viktig å sette produktene utilgjengelig for barn, og prøve å unngå å spraye ut i luften for da blir det spraytåke.

– Om du primært bruker mikrofiber og vann vil du fint kunne bruke dette når det må til. Anbefaler å lufte, samt spraye på overflaten, ikke i luften, sier Line Mercedes Åramnes.

Lukt og innemiljø

Hva har lukt å si for innemiljøet og trivselen i et hjem? Hvorfor er vi så sensitive når det gjelder lukter – det gjelder alt fra parfyme, til skyllemiddel, kloakk, kaffe, mat osv?

– Partikler i lukten har mye å si om innemiljøet i hjemmene våre. Et dårlig innemiljø kan gi flere resultater som kløe, tørre øyne og hodepine, spesielt utsatt er de med astma eller allergi, forteller Line Mercedes Åramnes, og fortsetter:

– For å sikre et godt inneklima kan du for eksempel vaske kjøkkenviften ofte, bruke mikrofiber og vann til rengjøring, samt redusere bruken av parfymerte produkter i hverdagen. Et annet tiltak for å bedre innemiljøet er å «hurtiglufte» 1-2 ganger om dagen.

Fungerer kjerringråd?

Det finnes mange kjerringråd om rengjøring, blant annet bakepulver og sitron. Kan disse være gode å bruke mot å fjerne vond lukt?

Sitron kan være et godt hjelpemiddel mot lukt, hvis f.eks. katten har kjæledyret har tisset på golvet. Det er også fint mot andre flekker, f.eks. stekebrettet.

– Det aller beste rådet er å jobbe forebyggende, behandle alle utsatte områder med lakk eller impregnering slik at du sikrer at kilder til lukt ikke trekker igjennom. Områder som hyppig er utsatt for vond lukt er områder med fuger, skap/skuff for avfallsbeholdere og gulv, sier Åramnes.

Når uhellet først er ute, er det viktig fjerne årsaken til at lukten oppstår der det er mulig, har du f.eks. problemer med røyklukt, er første bud å fjerne røyken. Deretter er det viktig å kartlegge hva lukten har trukket inn i.

– Det er for eksempel vanlig å oppleve utfordringer rundt urinlukt hvis du har barn eller dyr husstanden som har uhell. Urinen trekker ned i materialet og lukten blir værende, selv om du vasker og rengjør området grundig. Lukten kan ofte være sterkest rett etter vask. Det samme vil du kunne oppleve dersom væske fra søppel lekker ned i beholdere eller skapgulv, forteller leder for kvalitet og opplæring i CityMaid, Line Mercedes Åramnes.

Hvis du søler noe som lukter, eller katten har tisset på gulvet, er det viktig å tørke det opp med en gang. Er det en gammel flekk må flekken fuktes først før den tørkes av. Dersom underlaget er hardt kan det hjelpe å lufte. Er underlaget «åpent» som treverk, naturfliser eller fuger, kan urinen ha trukket ned i underlaget.

– Du kan da forsøke å med svakt sitronvann, men vær obs sitron kan bleke. Noen eksperter anbefaler også bakepulver, det kan selvsagt prøves, sier Åramnes.

Har f.eks. urinen trukket dypt inn i vegger, mellom lister eller i sprekker i gulvet, kan det være behov for sterkere hjelpemidler.

– Jeg ville kontaktet et profesjonelt selskap som har dette som sitt fag. Be om en befaring så unngår du en dyr kostnad uten nytte. Siste alternativ blir å rive konstruksjonen som er skadet, sier hun videre.

Hva med lufting og rengjøring av sot? Hva er den beste måten å fjerne matos, røyk fra stearinlys og peis osv.                                                                 

En god utlufting anbefales også for å få frisk luft inn i huset.

«Spotlufting» forteller ekspertene at skal være bra, og er ett godt råd for oss alle. Sot fra lys og peis er noe vi møter hyppig i vinterhalvåret, heldigvis har det blitt mange gode alternativer til stearinlys, slik at du unngår flere av problemene både rundt inneklima, lukt og flekker.Har du fått en sotflekk, ville jeg vasket med tørr mikrofiber først for å fjerne det tørre støvet først. Deretter ville jeg brukt et produkt mot sot, og jobbet meg innover, Aldri jobb det utover, da gnir du flekken utover og du får mer jobb, avslutter Åramnes.

Bli medlem