Kontroller brannsikkerheten på hytta – det kan redde liv           

Ikke slurv med brannsikkerheten på hytta. BoligMentoren minner om at kravet til brannsikkerhetsutstyr på hytta er det samme som hjemme. Likevel brenner det i rundt 1000 fritidsboliger i Norge hvert år.

Tekst: Helene Aarnes – helene@boligmentoren.no

Brannforskriftene sier at alle hytter og fritidsboliger skal ha minst én røykvarsler i tillegg til brannslukningsapparat eller husbrannslange. Det er også påbudt for alle eiere av fritidsboliger å sørge for at piper og ildsteder blir feiet.

Bli brannsikker på hytta. (Illustrasjon NBF/Tryg Forsikring).

– Sjekk røykvarsleren og brannsikkerhetsutstyret hver gang – og med en gang du kommer frem på hytta. Det er den eneste måten du kan være sikker på at det fungerer, sier Silja E. Bjørkly, administrerende direktør i BoligMentoren.

Godkjent slokkeutsyr

En undersøkelse foretatt av Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring i 2016 viser at hele 15 000 hytter mangler slukningsutstyr, og at 8 000 hytter er uten røykvarslere. Hvert år går det verdier for flere millioner tapt i hyttebranner, og det går også tap av liv. De mest vanlige årsakene til hyttebranner er mangelfullt vedlikehold, feil montering og feil bruk av pipe og ildsted.

– Manglende brannslukningsutstyr og røykvarsler, eller utstyr som ikke virker kan være skjebnesvangert. Mange hytter ligger avsides til og mangler du slukningsutstyr blir det veldig risikabelt. I tillegg kan det være vanskelig for lokalt brannvesenet å komme frem, og det er du som hytteeier som må ta slukningsjobben, sier Bjørkly.

Hun presiserer at din egen og andres sikkerhet kommer foran slukningsarbeidet, men det er viktig å ha utstyret i orden.

Nødplakat

Skriv ut en nødplakat og få hjelpen raskere frem til hytta. (Illustrasjonsbilde).

En annen oppfordring BoligMentorens Silja Bjørkly ønsker å komme med, er hvor viktig det alltid er å kunne gi beskjed om nøyaktig hvor hytta er, siden mange er langt unna allfarvei. Det gjør du enkelt ved å gå inn på Statens Kartverk sine sider og skrive ut en nødplakat. På plakaten fremkommer geografisk posisjon av hytta i et kartutsnitt, og GPS-koordinatene kommer automatisk frem. Dermed kan du gi redningsmannskapene en stedsanvisning de ikke kan ta feil av!

– Den henger du opp lett tilgjengelig på hytta. Ha gjerne en nødplakat liggende i bilen, eller oppbevar informasjonen på mobilen. Det er viktig å kunne forklare nøyaktig hvor hytta er i forbindelse med nødsituasjoner. Med en nødplakat vil redningspersonell kunne komme raskere frem, i stedet for å lete etter hytta og tape verdifull tid, sier Bjørkly.

Sjekkliste for brannsikkerhet på hytta:

– Sjekk røykvarsler hver gang dere tar i bruk hytta. Test også en gang i året med røyk.

– Bytt batteri ved behov, minimum en gang per år.

– Kontroller påbudt brannslokkeapparat eller husbrannslange jevnlig.

– Gå aldri fra levende lys.

– Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ.

– Sørg for å håndtere askeavfall på en forsvarlig måte.

– Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk.

– Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig.

– Bruk godkjent installatør når det elektriske anlegget skal utbedres.

– Sørg for å utføre alle bygningsmessige utbedringer iht. plan- og bygningsloven.

(Kilde: brannvernforeningen.no).

I 2015 brant det opp verdier for over 260 millioner i hyttebranner. (Foto: iStockphoto.com).