Komfyrbranner kan unngås

I fjor skyldtes 43 prosent av brannvesenets utrykninger til privatpersoner komfyrbranner. Det viser ny statistikk fra DSB.

Tekst: Helene Aarnes – helene@boligmentoren.no

Brannvesenet rykket i fjor ut til 3 138 branner i private hjem, hele 1 344 av disse var branner eller branntilløp på komfyren. Løsningen som kan hindre boligen din fra å gå opp i røyk, er en komfyrvakt. I dag, onsdag 8. februar, arrangeres komfyrvaktkampanjen som skal gi økt oppmerksomhet rundt de altfor mange komfyrbrannene. Les mer om kampanjen her:

Et krav i nye boliger

Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Komfyrvakter får du kjøpt hos flere elektronikkbutikker, i en rekke kjøkkenbutikker og i nettbutikker.

– De fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, men flest omkommer i branner om natten. Da er det ofte unge mennesker i alkoholpåvirket tilstand som rammes. Berusede personer har svekket dømmekraft og oppmerksomhet, og kan fort sovne fra komfyren, sier direktør Cecilie Daae i DSB, i en pressemelding.

Slik fungerer komfyrvakten

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

– Hold oppsikt under matlaging, skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt i matlagingen, rengjør ventilator jevnlig og pass på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen. Ingen tar skade av å vente litt på at du skrur av ovnen, men mange kan ta skade dersom du glemmer det, sier Daae.

Les mer om komfyrvakt på sikkerhverdag.no.

I dag 8. februar går komfyrvaktkampanjen av stabelen. Det skal øke oppmerksomheten rundt de altfor mange komfyrbrannene. (Foto: DSB).