BoligMentoren 1-2017 på vei ut i postkassene

Årets første utgave av medlemsbladet – BoligMentoren 1-2017- er på vei ut i postkassene. I denne utgaven er det bolighandel og hvem som bør sette verdien som er hovedtema. Vi har snakket med både megler- og takstmannrepresentanter, som gir sin mening om saken. Her kommer en smakebit med lederen. 

Visste du at 43 prosent av alle brannutrykninger til privatpersoner skyldes komfyrbranner? Dette viser en ny undersøkelse fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Løsningen på dette omfattende problemet kan være en såkalt komfyrvakt som overvåker kokeplatene. Ved fare for brann utløses en alarm, og om ingen reagerer slår komfyrvakten av strømmen til komfyren eller platetoppen.

Vanligvis er det eldre mennesker på dagtid som rammes av branntilløp på komfyren. Men dødsfall skjer ofte om natten og rammer gjerne unge, berusede mennesker. Jeg har også selv erfart for noen år siden at leietaker sovnet fra komfyren om natten to ganger etter en fuktig bytur. Seriekoblede røykvarslere gjorde at vi, i motsetning til den fulle leietakeren, våknet og fikk hindret videre utvikling av brannen. Vi anbefaler vi alle våre medlemmer å montere komfyrvakt, særlig i utleieleiligheter. Ikke bare redder den liv, men den den redder boligen din fra ruin.

Har du noen gang kjøpt eller solgt en bolig, fått salgspapirer fra megler og tenkt at du ikke skjønte noen ting? Innimellom mottar vi henvendelser fra medlemmer som ikke forstår ord og uttrykk som benyttes i salgsprosessen, og er redd for å gjøre noe feil. Vi bidrar selvsagt med hjelp til å forstå begrepene. I denne utgaven gir vi en liten oversikt over ulike ord og uttrykk som benyttes ved kjøp og salg av bolig.

I fjor var en enstemmig melding fra meglerbransjen i blant annet Bergen og Oslo at de skulle overta prissettingen av boligen ved et salg, og fase ut verdi- og lånetaksten satt av takstbransjen, som har vært et utgangspunkt for meglers verdivurdering.

I denne utgaven har vi sett nærmere på denne praksisen, og hva det innebærer at megler alene fastsetter verdi på boligen. Vi vil få frem både hva megler- og takstbransjen mener om dette, og hvilke konsekvenser det eventuelt har for selger og kjøper.

Samtidig viser undersøkelser en økende bruk av utvidete tilstandsrapporter. BoligMentoren er skeptisk til at verdien på en bolig utelukkende baseres på meglers oppfatning, og vi har lenge tatt til ordet for en obligatorisk, teknisk boligsalgsrapport. Vi mener den vil føre til færre konflikter, og vi er glad for å høre at en utvidet rapport stadig mer blir tatt i bruk.

Vi ønsker alle våre lesere en fin vår!

Administrerende direktør BoligMentoren, Silja E. Bjørkly