Kan solceller bli byggemateriale?

– Solceller kommer snart til å bli integrert i både takplater og fasadematerialer. Det vil kunne spare oss for både byggematerialer og arbeidskraft, og samtidig gi en pen “avkastning” på strømregninga.

– Dette blir garantert en del av framtida og sannsynligvis en del av både norsk byggetradisjon og norsk klima-teknologi for hvermansen, mener SINTEF-forsker og fysiker Tore Kolås, som nå er i gang med et større forskningsprosjekt på temaet, skriver gemini.no.

Norge er nemlig godt egnet for solenergi: Til tross for mørketid og kuldegrader om vinteren har vi nok lys, og solceller blir mer effektive når det er kaldt.
– I prosjektet, som har fått navnet “Bygningsintegrerte solceller for Norge”, skal vi undersøke hvordan vi kan bruke solcellene som en del av byggematerialet i hus – og tilpasse dette for norske lys og klima-forhold, forklarer SINTEF-forskeren, til gemini.no.

Hva med været?

Med seg på laget har han forskere fra både SINTEF Byggforsk, NTNU, IFE og Teknova, som alle har lang erfaring med å jobbe med solceller – og bygninger. En av utfordringene blir blant annet å utvikle en solcelle der is og snø ikke fester seg, at de tåler tøffe vær- og vindforhold og at de har en lang nok levetid som strømprodusent.

Målet er kort og godt å lage så gode løsninger, at det blir naturlig for byggherrer å vurdere denne typen materialer når de prosjekterer et bygg. Mulighetene er jo enorme, det finnes til og med vinduer som inneholder delvis gjennomsiktige solceller i dag, understreker Kolås.
I tillegg er det en klar trend på at solcellene inntar Norge. Oslo Kommune tilbyr nå tilskudd til alle som vil integrere solceller i bygg. Og Enova gir nå støtte til privatpersoner som vil ta i bruk solceller i boligen sin, mens bedrifter kan søke om støtte dersom dette er en del av en utbygging eller større rehabilitering.