Kan du droppe den store «julevasken»?

Nå er det kort tid igjen til julaften, men ikke fortvil. Vår samarbeidspartner CityMaid gir deg gode råd til julevasken, uansett om du kun rekker en rask julevask i siste liten, eller har tid til en litt grundigere julevask.

Tekst: Helene Aarnes – post@boligmentoren.no

Kanskje det er på tide å avlyse den store julerengjøringen først som sist. Er det viktigere for deg å bruke tiden før jul til å skape god julestemning, gir denne artikkelen deg gode råd.

Leder for kvalitet og opplæring, CityMaid, Line Mercedes Aramnes. (Foto: CityMaid).

Julerengjøring er en tradisjon fra gammelt av. Årsaken er at på den tiden var det mer skittent inne blant annet på grunn av sot fra ovner og parafinlamper, i tillegg til at det ble dratt inn mer skitt. I dag har vi elektrisitet og bedre ventilasjon, og vi holder det jevnlig mer rent rundt oss. Dette ble mer og mer vanlig rundt år 1900, men tradisjonen med «julevask» har ikke helt sluppet taket.

– Å vaske til jul betyr likevel ikke at du må stresse og ikke rekke å kose deg i førjulstiden. Følg rådene til CityMaid, og julevasken blir gjort grundig, raskt og effektivt, forteller leder for kvalitet og opplæring, Line Mercedes Aramnes.

1. Hva og hvor er viktigst å rengjøre til jul?

Det viktigste er å vaske rommene du vil bruke mest. Ofte er dette kjøkken, bad, stue og spisestue. Har du dårlig tid, må du prioritere. For eksempel, hvor viktig er det at alle lister er perfekte før julegjestene kommer? Må du ta ned alt fra toppen av kjøkkenskapene før jul, eller kan det vente til etter nyttår? Kanskje er det utvendige skaper, fliser ved stekeplaten, og kontaktflatene som er viktigst?

2. CityMaids tips til hva du bør rengjøre i forskjellige rom – i prioritert rekkefølge:
  • Vask kontaktflater: Dør håndtak, såpedispensere, håndtak og der du ellers tar hyppig. Det er ofte ikke selve dørklinka, men i områdene rundt skitten samler seg. Skift håndklær, og vask servant, dusj og toalett.
  • Vask kjøkkenskap, vask bord (også kanter og under) og stoler ved spisestuen. Fjern spagettiflekken som eventuelt henger på veggen fortsatt.
  • Støvsug sofaen. Der tilbringer familien ofte tid i romjulen.
  • Gjør gjesterommet og eventuelt tilhørende toalett klart dersom du får gjester.
  • Vask vinduene på peisen, det er lekkert og gir ekstra god julestemning.
  • Har du tid, kan du fjerne flekker der dette har samlet seg.
3. Hvordan gjøre rengjøringen raskt og effektivt.

Følger du rådene til vår samarbeidspartner CityMaid får du et rent hus på kortere tid. De har også rimelige priser hvis du ønsker å sette bort julevasken.(IStockphoto.com).

Velg riktig metode og kjemi til hver jobb. Er det tørt støv og smuss, bruk tørr mikrofiber. Har flekken vært våt, må du løse flekken opp for å fjerne den (kjøkken, bad og matrester). Sukker og de fleste matflekker kan fjernes med vann, men er det olje i flekken (for eksempel makrell i tomat) må du bruke ett produkt som fjerner fett og olje

Bruk minst mulig såpe, og minst mulig vann. Slik unngår du skader og sparer tid.

Bruk en støvkost i høy kvalitet til lamper, og høye hyller. Gnikk den gjerne mot en pose for å øke den statiske effekten.

4. Vann eller såpe? Mange vil ha den «rene lukten», men er ikke vaskemidler «ut»?

Vann og mikrofiber fjerner behovet av såpe i de fleste tilfeller. Unntakene er såperester og kalk, samt overflater med mye smuss og olje. For lukt anbefaler jeg å sette en skål med såpe under sofaen, eller der du ønsker lukten.

5. Hva slags utstyr bør du ha klart til rengjøringen?

Flere mopper, gjerne mikrofiber-mopp, støvkost og mikrofiber- kluter. Da går vasken i en fei, spesielt om du husker å bytte mopper og kluter ofte underveis. Ikke putt moppen i bøtta. Da flytter du bare skitten bortover, og drar yoghurtflekken med deg videre bortover gulvet.

6. Hvordan renses stekeovnen?

Følg instruksene på produktet. CityMaid bruker profesjonelt rengjøringsmiddel. Det er viktig å forvarme stekeovnen først. Deretter følg instruksjon og virketid nøye. Legg mopper eller håndklær under døråpningen. Bruk vernebriller når du sprayer og tørk av med papir eller klut. Vask alle overflatene med vann og mikrofiber før du eventuelt brenner av stekeovnen før bruk.

7. Hvor viktig er det å vaske risten i vifta over ovnen.

Det er meget viktig, spesielt på grunn av brannfaren. Vi anbefaler å utføre en grundig hovedrengjøring en til to ganger i året etter behov. Filteret i avtrekksviften blir ofte full av fett og skitt og må rengjøres etter behov. Er filteret rent før jul, gjør du vaskejobben enklere til nyttår.

8. Hvordan får du glasset i vedovnen skinnende rent?

Bruk produkter av god kvalitet. CityMaid bruker ett produkt som gir glasset nytt giv. Om du ikke har profesjonelle produkter hjemme anbefaler jeg å sjekke ut video bloggen på vår hjemmeside om hvordan du vasker glasset rent. Aske og vann danner lut, som rengjør glasset effektivt. Husk å bruke hansker og vernebriller.

9. Hvordan blir sølvtøyet skinnende?

CityMaid er ingen ekspert på sølvpleie. Men vi har pusset en del sølv, og kan by på ett svært effektivt tips dersom det er sølvbestikk som ikke er antikk du har tatt frem.

10. Den «raske» og viktige vasken:

Helt tilslutt vil de anbefale at dersom om du kun skal vaske en ting før jul, vask kontaktflatene. Boligen din endrer bruk i juletiden. Vasker du kraner, såpedispensere, dørhåndtak, lysbrytere og toalett, er du kommet langt. Tar du i tillegg med knappene på kaffemaskinen, kaffekannen, og bytter håndklær har du gjort mye for å gi deg og dine gjester ett renere miljø. Følger du rådene til vår samarbeidspartner CityMaid får du et rent hus på kortere tid. De har også rimelige priser hvis du ønsker å sette bort julevasken.