Ikke utsett grunningen!

Har planen om å male huset i sommer gått i vasken, kanskje fordi regnet pøste ned den helgen du hadde satt av? Om du så ikke rekker å male, er det noen ting du uansett bør prioritere å få gjort før kulda smyger seg innpå.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no 

Det er fremdeles mulig å male huset utendørs en stund fremover, men hvis du ikke får tid til å gjøre alt du hadde planer om i år, bør du uansett sette av noen få timer til å gjøre det viktigste.

– Det er bedre å få gjort litt nå, selv om du kanskje må utsette den store malejobben til neste år, sier Tommy Haraldseth hos teknisk produktsupport hos Nordsjö, til ifi.no.

Ta forarbeidet nå

Det er viktig å beskytte treverket i vinter. Hvis bart treverk står uten beskyttelse gjennom vinteren, kan det oppstå fuktskader, begroing og mer avflassing.

– Hvis du får grunnet alt bart treverk, er det i hvert fall ingen ulempe. Hvis bart treverk får stå uten beskyttelse gjennom den kalde vinteren, kan det komme til fuktighet i treverket og gjøre mer skade på kledningen, forklarer Haraldseth.

Bedre enn ingenting

Chresten Nielsen hos Beckers sier de er enig i at du gjør lurt i å ta litt av forarbeidet nå. Så har du slitasje eller avflassing på fasaden, bør du gjøre noe med det med en gang. Samme gjelder om du har nytt, ubehandlet treverk.

– Selv om du ikke rekker å male huset før neste år, lønner det seg å skrape bort all løs maling, vaske og flekkgrunne nå der det er nødvendig. Og grunne eventuelt nytt treverk. Gjør du det, unngår du at treverket står bart over vinteren. Da forsegler du treverket. Jo lengre det får stå ubehandlet, jo dårligere vedheft blir det også. Ved å grunne nå, sparer du deg dermed for mye tid når malejobben først skal gjøres, forklarer Nielsen.

Når malingen løsner helt inn til treverket, er det et tegn på at du bør male om. Men rekker du det ikke nå, bør du i hvert fall fjerne gammel maling og grunne det bare treverket. (Foto: Frode Larsen/ifi.no).