Nå som jula er over, skal juletreet ut – IKKE inn i vedovnen. Det kan føre til giftig gass og pipebrann.

Tekst: Helene Aarnes – helene@boligmentoren.no

Mange har allerede kastet jula ut av huset, og den nærmeste uken pakker de fleste jula bort. Men hva bør du gjøre med juletreet? Tidligere år har Oslo brannvesen måttet rykke ut til flere pipebranner. Årsaken har vært at flere har prøvd å brenne opp juletreet i vedovnen og peisen. Sintef Energi skriver på sine nettsider at det er barnålene som kan skape problemer hvis du brenner opp juletreet i vedovnen.

Giftige gasser og pipeprann

Det kommer videre frem at selve stammen på treet kan brennes, hvis greinene skjæres av, men at stammen bør være tørr før den puttes i ovnen.«Nålene inneholder blant annet terpentiner som har et veldig høyt energiinnhold. Fyller du opp ovnen med slike greiner vil det bli en voldsom varmeutvikling som i noen tilfeller kan gi pipebrann. Nålene inneholder også mye nitrogen som kan danne giftige gasser som hydrogencyanid.», skriver de blant annet på sine nettsider.

Ikke sleng juletreet i vedovnen, det kan føre til giftige stoffer og pipeprann. (Foto: Helene Aarnes)

Gratis gjenvinning av trær

I flere kommuner, blant annet Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø, tilbyr kommunen å hente juletreet ditt gratis, eller du kan levere det gratis på gjenvinningsstasjonen. Benytt deg av dette tilbudet fremfor å kaste treet i ovnen! Sjekk hos ditt lokale renovasjonsselskap om hva som gjelder i din kommune.

Se når de henter, eller du kan levere juletrær i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø her:

Oslo kommune

Bergen kommune

Trondheim kommune

Tromsø kommune

Kanskje du også liker disse