Bygge om boden iStock.com

Føler du at boden bare tar opp unødvendig plass du helst skulle brukt til noe annet, som et ekstra soverom, bad eller walk-in skap? Vel, da kan du bare bygge den om til hva enn du ønsker deg.

Tekst: Cathrine Sæther – cs@byggstart.no

Så enkelt er det selvfølgelig ikke, sett bort i fra selve rive- og ombyggingsjobben, er det også søknadsplikt og annet å styre med. Men selv om ombygging av bod ikke er gjort i en håndvending, er det verdt det hvis du trenger plassen til noe annet enn lagring.

Fra bod til flott nytt rom

Det finnes et mangfold av boder – alt fra utvendige hage- og sykkelboder og stabbur, til innvendig verktøy- og matboder. Selv om boder naturligvis har en egenverdi, og man aldri kan få nok oppbevaringsplass, kommer gjerne noen ekstra kvadratmeter godt med i hjemmet. Kanskje skal minstemann få et søsken som kommer til å trenge sitt eget rom? Mulig det hadde vært greit med et eget rom for hjemmekontor, eller kanskje gjør familiekaos om morgenene det nødvendig med et til bad? Det finnes mange grunner til å bygge om en bod, og har du lyst, har du lov. Forutsatt at du sender inn søknad til kommunen og får den innvilget, selvsagt.

Søknad om bruksendring

Når du tar i bruk boden som et oppholdsrom, tilsvarer dette å gjøre om en tilleggsdel til en hoveddel. Dette kalles bruksendring, og er noe man må søke kommunen om å gjøre. Boligens rom er enten tilleggsdeler eller hoveddeler. Typiske tilleggsdeler er råloft og råkjellere, og boder, og er rom hvor vi ikke oppholder oss, men som vi gjerne bruker til oppbevaring. De er ikke bygget for å være komfortable å være i. Hoveddeler derimot er alle rommene vi oppholder oss i, f.eks. baderom, kjøkken, stue eller soverom. Nettopp fordi dette er rom hvor vi oppholder oss fast, stilles det strengere krav til bokomfort og sikkerhet.

Krav til oppholdsrom

Når en tilleggsdel forvandles til en hoveddel, er det en rekke tekniske krav som må oppfylles. Disse kravene går på ting som takhøyde, lysinnslipp, rømningsveier og brannsikkerhet. Kravet for takhøyde er for eksempel i utgangspunktet minst 2,4 meter, men ved bruksendring er grensen senket til 2,2 meter for boliger bygget etter 2011 og 2,0 for boliger bygget før. Husk at de tekniske kravene kun stiller med minstekrav – selv om du kommer unna med to meter i takhøyde i boliger bygget før 2011, betyr ikke det nødvendigvis at det vil gi god bokomfort. Da kan det være verdt det å investere litt ekstra slik at du trives bedre i det nye rommet.

Nyt

Tekniske krav og formelle søknader vil alltid være litt slitsomt, men de er like fullt nødvendige for å sikre at vi har trygge og solide hjem. Etter at det kjedelige “papirarbeidet” er overstått, er det bare å sette i gang med å bygge et nytt rom av boden. Dette kan være hva enn dere måtte ønske, men uansett hva det blir, vil dere få nytt areal som dere kan bruke og nyte i mange år fremover. Og kommer den dagen da dere vil selge, vil de ekstra kvadratmeterne se bra ut i en salgsrapport.

Les også:

Få gjennomført byggeprosjektet trygt og godt med Byggstart.

Slik bygger du en platting.

Kanskje du også liker disse
Skjeggkre. (Foto: Shutterstock).
småprosjekter
(Ill. foto: iStockphoto.com).(Ill. foto: iStockphoto.com)
Egenberedskap
Oppussing på budsjett. (Ill. foto: Shutterstock).