Ikke brenn deg på energioppgraderingen

Det er mye å spare på å oppdatere en bolig, men vær obs på fallgruvene før du går i gang.

Tekst: Toralf Rutledal – toralf.rutledal@tryg.no

– Vi vet at mange velger lavenergiløsninger når de pusser opp, eller bygger ny bolig. Det er en utvikling vi ønsker velkommen, men det er likevel en del ting som er viktig å ha i bakhodet for å unngå ubehagelige overraskelser, sier Toralf Rutledal, pressetalsmann hos vår samarbeidspartner Tryg Forsikring.

– Det aller viktigste er selvsagt at alt som gjøres blir gjort forskriftsmessig, og at alt godkjennes og sertifiseres. Dersom du har dette på det tørre, har du for det første liten risiko for skader, og hvis uhellet likevel skulle være ute vil forsikringsselskapet ikke ha noen grunn til å avkorte erstatningen, forteller han.

Toralf Rutledal advarer boligeiere om ikke å brenne seg på en energioppgradering av boligen. Alt arbeid må være av godkjent utstyr, og må være utført forskriftsmessig. (Foto: Tryg Forsikring).

Toralf Rutledal advarer boligeiere om ikke å brenne seg på en energioppgradering av boligen. Alt arbeid må være av godkjent utstyr, og må være utført forskriftsmessig. (Foto: Tryg Forsikring).

Livsfarlige hobbyelektrikere

– Med instruksjonsvideoer på Youtube og enkel tilgang på det aller meste av verktøy og elektriske installasjoner i butikker som Clas Ohlson, vet vi at det er mange som fristes til å prøve seg som hobbyelektrikere. Dette er noe vi advarer mot på det sterkeste. For det første er det livsfarlig å leke elektriker, og for det andre er det stor sjanse for at det begås feil som fører til fare for brann, støt eller overledning. Dette er feil som krever liv.

Sjekk også at utstyr og installasjoner du ønsker å bruke er tillatt brukt i Norge. Det vil for eksempel si at det er CE-merket, og at elektriske installasjoner er godkjent og sertifisert.

– Asiatiske nettbutikker har mye fristende utstyr, men hvis du installerer slikt i huset ditt og det forårsaker brann, kan du ha en dårlig sak, sier Rutledal.

Grønne tak

Nordmenn har levd med torv på taket i uminnelige tider, men det betyr ikke at vi har knekt koden en gang for alle.

– Det viktigste du skal være bevisst på før du legger torv på taket, er at konstruksjonen tåler den økte vekten. På tak med takstein og shingel renner vann raskt bort, mens torvtak holder på fuktigheten mye lenger. Det fører til at et allerede tungt tak blir enda tyngre, og dersom du har et eldre hus som ikke er bygget for det, kan resultatet bli at konstruksjonen kan begynne å gi etter, sier Rutledal.

– Et grønt tak kan være dyrt, og du må være bevisst garantien på det. Dersom det nylagte taket visner og dør er det ikke sikkert forsikringen dekker det, og da er godt å vite rettighetene dine. Skulle taket bli en juridisk verkebyll, er det svært lurt å ha rettshjelpsdekning i husforsikringen.

Avvikling av oljefyring

Det er tusenvis av norske boliger som varmes opp av etter hvert tilårskomne oljefyringsanlegg. Både miljøet og lommeboken din er trolig best tjent med å gå over til mer miljøvennlige og effektive oppvarmingsformer, men det er noen forhold du må være klar over.

– Det kan være fristende å la den gamle oljetanken bli liggende i bakken når du hiver ut det gamle fyringsanlegget, men vi anbefaler sterkt at du ikke velger å spare på akkurat dette punktet. Slike tanker er en potensiell miljøbombe, og dersom det skulle bli lekkasjer som rammer naboer eller andre, er det du selv som må ta kostnaden for opprenskning, avslutter Rutledal.