Hvordan fjerne bakterier og mikroorganismer best mulig?

Nå har vi hatt månender med bekjempelse av corona-viruset, og i disse spesielle tider er hygiene og renhold viktigere enn noensinne. BoligMentorens samarbeidspartner CityMaid har viktige tips for hvordan du kan fjerne bakterier og mikroorganismer på best mulig måte i ditt hjem.

Tekst: Vibeke Scavenius – vibeke.scavenius@citymaid.no

Undersøkelser viser at vann og mikrofiber kan fjerne bakterier og mikroorganismer bedre enn kjemikalier og vanlig klut. (Alle Ill. foto: iStockphoto.com).

Undersøkelser gjort av Teknologisk institutt for NRK viser at vann og mikrofiber kan fjerne bakterier og mikroorganismer bedre enn kjemikalier og vanlig klut.

Ifølge undersøkelsene, viser det seg at en ren og litt fuktig mikrofiberklut fjerner så godt som alle bakterier. Videre forsøk viste flere bakterier der det var rengjort med kjemikalier enn der det var gjort rent kun med mikrofiber.

Som navnet tilsier, har klutene små (mikro) fibre som mekanisk fjerner/skjærer vekk smuss fra overflaten. Tørre kluter blir statiske og trekker til seg støv når vi gnir dem mot en flate. Fuktige kluter fjerner flekker, bakterier og fast smuss.

Hva er viktig å vaske over?

Det er viktig å vaske over berøringspunkter ofte. I disse tider anbefaler vi at man går over disse med en mikrofiberklut hver dag.

Mobilen din er spesielt utsatt – en mobil kan ha mer bakterier enn nedtrekket på et offentlig toalett. Og når du bruker telefonen varmes den opp, noe som skaper et perfekt miljø for vekst av bakterier og mikroorganismer. Tørk over mobilen din flere ganger hver dag! Det gjør du enklest med en lett fuktig mikrofiberklut beregnet på glass. Innimellom bør du tørke over med et desinfeksjonsmiddel.

Vibeke Scavenius, leder for markedsføring og kommunikasjon, CityMaid. (Foto: CityMaid).

Tastatur og mus – sitter du på hjemmekontor er dette også viktig å vaske over. Tastatur og mus til PCen er i likhet med mobiltelefonen et mekka for bakterier. Rist tastaturet opp ned for å få ut eventuelle smuler – eller bruk støvsugeren. Tørk over med en fuktet myk og lofri mikrofiberklut. Innimellom bør du tørke over med et desinfeksjonsmiddel som ved vask av mobilen.

Dørhåndtak og håndtak generelt – er viktigere å vaske over enn gulvet.

Spesielt på toalettet – hvor dørhåndtaket er der hvor bakteriene har størst overføringsverdi – altså ikke doen og ikke gulvet. Dørhåndtakene på bad og toalett bør tørkes over daglig med en fuktig mikrofiberklut. Og ikke glem å tørke av håndtaket på kjøleskapsdøren.

Lysbrytere og fjernkontroller er ting som ofte blir glemt. Vask over med lett fuktig mikrofiberklut. Fjernkontrollene vasker du over på samme måte som mobil, tastatur og mus.

Hvordan vaske på riktig måte?

Det er alltid lettere å holde det rent, enn å gjøre det rent.

Før du starter å vaske, er det viktig å ha rent utstyr og rene hender. Vask hender før du tar i rene kluter. Klutene kan du brette flere ganger slik at du får flere rene flater å tørke med.

Kjøkken – Husk å vaske over kjøkkenbenken etter hvert bruk.

Stue – Start med støvsuging og tørrmopp på vanlig måte. Er det mye støv i et rom, start med støvtørkingen.

Gulv – Gulvet kan støvsuges og tørrmoppes for å fjerne støv effektivt. Bakterier kan nemlig feste seg til støvet. Flekker fjernes effektivt og punktvis med en fuktig mikrofiberklut.

Soverom – dersom noen er syke bør sengetøyet byttes ofte.

Bad – Start å vaske fra de renere sonene først og jobb deg mot de mer skitne. Dvs. start med å vaske speilet – avslutt med å vaske toalett. Ikke glem skylleknotten! Bytt håndklær ofte.

Husk at det alltid er lettere å holde det rent, enn å gjøre rent.

Vedlikehold og vask av mikrofiberkluten:

Undersøkelser viser at vann og mikrofiber kan fjerne bakterier og mikroorganismer bedre enn kjemikalier og vanlig klut. (Ill. foto: iStockphoto.com).

Mikrofiber fjerner ikke bare smuss og bakterier godt, men de holder også godt på samme smuss og bakterier. Derfor bør de vaskes på minst 60 grader mellom hvert bruk – men de fleste mikrofiberkluter tåler 90!

  • Ikke bruk tøymykner. Det vil tette igjen fibrene og ødelegge klutens evne til å trekke til seg støv når den brukes tørt, samt sugeevnen når den brukes fuktig.
  • Ikke bruk kluten på varme flater. Mikrofibertrådene kan smelte og miste sin funksjon.
  • Ikke bruk klor. Da blir trådene sprø og knekker.

Tilbud BoligMentorens medlemmer:

Dersom du ikke ønsker å vaske huset selv, tar vi gjerne vasken for deg.
Få gratis startpakke første gang ved kjøp av fast vaskehjelp.
Sjekk pris på www.citymaid.no.