Oppbevares drikkevann riktig, kan det lagres i flere år. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler folk å lagre minst ni liter vann per person i husstanden, for å dekke grunnleggende behov.
Tekst: Helene Aarnes – helene@boligmentoren.no
Mange glemmer å lagre vann. Dette ifølge DSBs befolkningsundersøkelse 2019 og 2020, hvor bare tre av ti sier de har lagret drikkevann, mens syv av ti sier de kjenner til anbefalingene om å ha egenberedskap hjemme, skriver DSB.
Denne uka er det egenberedskapsuka, som gjennomføres fra 1. til 7. november. DSB oppfordrer alle husstander til å være rustet til å klare seg selv i minst tre døgn.
– Hvis du er forberedt i eget hjem, bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en krisesituasjon. I tillegg frigjør du myndighetenes ressurser til å håndtere hendelsen, sier DSBs direktør, Elisabeth Aarsæther, i en pressemelding.
Målet med kampanjeuka er at innbyggerne skal bli bedre forberedt på å klare seg selv i ulike kriser.
Ha nok vann på lager
De grunnleggende behovene som må dekkes de første tre døgnene av en krise, er varme, mat, drikke, legemidler, hygiene og informasjon.
– Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål. Hovedutfordringen for de fleste er vann. Vi anbefaler alle å lagre ni liter vann per person, sier Aarsæther.
Rent og trygt vann er viktig å ha tilgjengelig i tilfelle vannet i springen blir forurenset eller avstengt. DSB har oppfordret alle som selger vanndunker- og kanner til å ha dem lett synlige og tilgjengelig.
For å få best kvalitet på vannet er det viktig å ta noen forholdsregler før lagringen. DSB anbefaler at for å sikre best mulig holdbarhet på vannet ved lagring, bør flaskene/dunkene vaskes med såpe og vann og skylles. Etter det bør de fylles med to korker husholdningsklorin per ti liter vann. Dette bør minst stå i 30 minutter før det skylles godt. Se film på fremgangsmåten her:
Bruk kaldt vann
Når flaskene/dunkene er rengjort, fyll dem helt fulle med kaldt vann fra springen. Vannet må renne en god stund før du fyller, slik at du lagrer kaldt og nytt vann.
Lagre vannet på et mørkt og kjølig sted uten direkte sollys. Hvis vannet blir utsatt for sollys og høy temperatur, kan plastbeholdere brytes langsomt ned, og det fører til lukt og smaksstoffer i vannet. Det kan også føre til vekst av alger.
Vannbeholdere skal ikke oppbevares i rom hvor det er kjemikalier. Årsaken er at damp fra disse kan trenge inn i plast. Unngå frost som gjør at vannet fryser. Det kan ødelegge en full flaske, selv om vannkvaliteten ikke nødvendigvis blir dårligere.
Vær smart når du lagrer. Hvis du ikke har så god plass, fyll gjerne i mindre beholdere og oppbevar det innerst i klesskap, eller lignende.
Holdbart i årevis
Vannet er holdbart i årevis hvis det er tappet på godt rengjorte beholdere og vannet er av god kvalitet – som det meste av norsk drikkevann er. Med tiden vil stoffer fra plastbeholdere lekke ut i vannet. Det vil påvirke smaken på vannet, men vannet er ikke farlig å drikke, skriver DSB.
De råder deg uansett bytte vann en gang i året for å sikre god smakskvalitet. Du kan også vurdere å lagre vann på glass. Sammenlignet med plastlassbeholdere er glass tettere og mindre utsatt for inntrengning av lukt. Litt rar smak eller lukt har imidlertid ikke noe å si for helsen.
Bruk av butikkvann
Butikkvann kan også kjøpes og lagres. Dette har en holdbarhetsdato, men det handler mest om at produsentene kan garantere innholdet slik de fremstiller det. At vannet etter hvert kan få en emmen smak fordi flasken ikke er helt tett – og plasten kan gi smak på vannet – betyr ikke at vannet er helseskadelig å drikke.
Les mer om egenberedskap og få råd om hvordan du kan sette sammen ditt eget beredskapslager her:
Les også: Folk er bedre forberedt.