Du har spart lenge, og er endelig klar for å gå på visninger og by på drømmeboligen. Skal du være med i budrunden, må du imidlertid ha finansieringsbeviset klart.

Tekst: Cathrine Sæther – cs@byggstart.no

Mange går på visning uten finansieringsbevis. Det er i seg selv ikke et problem, men så snart du for alvor vurderer å kjøpe, er det lurt å ha finansieringsbeviset klart. For dukker drømmeboligen opp, er sannsynligvis budrunden over før du har rukket å skaffe deg beviset. Et godt tips er derfor å kontakte banken så snart du går i gang med visninger.

Uforpliktende bevis på at finansiering er på plass

Et finansieringsbevis er en skriftlig bekreftelse på hvor mye du kan få i lån og hvor mye egenkapital du har. Beviset må fremlegges for megler eller selger for at du kan være med i budrunden. Du er imidlertid ikke underlagt noen forpliktelser overfor banken som utsteder beviset. Som regel er beviset gyldig i tre måneder. Har du ikke kjøpt bolig innen den tid, kan beviset fornyes i banken. Et finansieringsbevis er som regel helt gratis.

Hvor mye du kan låne baseres som oftest på inntekten din. Som regel kan du låne opp til 5 ganger årsinntekt. Dette inkluderer for øvrig ikke bare det fremtidige boliglånet, men også eventuelle andre lån du allerede har. Du må også stille med minst 15 prosent i egenkapital, og tåle en renteoppgang på 5 prosentpoeng.

Finansieringsbeviset viset maks av hva du kan låne, kan banken vise noe slingringsmonn under budrunden? (Ill. foto: Shutterstock).

Sjekk med flere banker

Når du skal skaffe deg finansieringsbevis, er det lurt å sjekke flere banker for å sammenligne bankenes betingelser. Som regel er det enkelt å skaffe finansieringsbevis på nett, da det kan signeres elektronisk, og dokumentasjon enkelt kan lastes opp digitalt. Husk at det ikke er noe i veien for å søke om finansieringsbevis i flere banker samtidig. Er du medlem i en fagforening, bør du også undersøke om denne har samarbeidsavtaler som kan gi deg bedre betingelser i banken.

Det kan ta litt tid

Selv om søknad om finansieringsbevis er en standard prosedyre for banken, er det svært individuelt hvor lang tid det tar å vurdere den enkeltes låneevne. De fleste banker sender finansieringsbeviset elektronisk.

I en opphetet budrunde er det viktig å huske at finansieringsbeviset forteller deg det maksimale beløpet du kan låne. Du må derfor inkludere fellesgjelden og en eventuell dokumentavgift i lånesummen. Er du i en budrunde og opplever at pengene ikke strekker til, er det mulig å ringe banken å høre om det er noe slingringsmonn. Husk imidlertid at du skal kunne betjene lånet.

Kanskje du også liker disse