Godt naboskap

Naboer kommer i ulike varianter og de aller fleste av oss har erfaring med både gode og dårlige utgaver av naboer. Hva er et godt naboskap og hvordan kan vi legge til rette for det?

Tekst: Cathrine Kaarbø Skogstrand – cathrine@boligmentoren.no

Vi har alle ulike forventninger til naboene. Noen blir nære venner, andre tar man en prat med innimellom når man treffes tilfeldig på gaten. I den andre enden av skalaen er de som vi ikke snakker med eller hilser på av ulike grunner. Dette kan være alt fra at de gir signaler om at de ikke ønsker kontakt, eller at det er mer dyptgående konflikter. Hva som kan betegnes som et godt naboskap avhenger også av hvem som blir spurt. For noen er det viktig å kunne ta en kaffe med naboen, for andre er det nok å være på hils.

Valg av bosted

Ved valg av bosted må du også finne ut hva slags nabolag du ønsker. Vil du bo tett på andre mennesker eller ønsker du å ha stor eiendom hvor du kan velge graden av kontakt med naboer? Ønsker du et rolig nabolag uten støy fra euforiske barn på trampoliner og ballspill i gaten, velger du gjerne bort rekkehus med fellesarealer bestående av lekeplasser og ballbinger til fordel for en enebolig med stor tomt, eller en leilighet i mindre barneattraktive områder. Hjemmet skal være et sted hvor du føler deg trygg og hvor du kan slappe av og hygge deg med familie og venner. Vi bruker mye tid hjemme og det er tragisk dersom livskvaliteten forringes av en nabokonflikt.

Hva kan du gjøre for å bidra til et godt naboskap

Du velger ikke naboene dine og de skal gjerne være det i lang tid. Som i alle andre forhold handler det om kommunikasjon og gjensidig respekt. Hva kan vi gjøre for å være en god nabo og forebygge konflikter? Det er ikke gitt at naboer skal være bestevenner, men du kommer langt med vanlig høflighet; Vær hyggelig og omgjengelig, hils og slå av en prat. Vis hensyn til omgivelsene, bor du på et bilfritt tun, kjør rolig og ta høyde for at barn opptrer irrasjonelt og ha i minne at barn ikke hører hvor lyden kommer fra før de er 10-12 år gamle.

Ikke begynn på utendørsprosjekter som du vet ikke blir innen rimelig tid. Selv om det er på din eiendom så kan naboer irritere seg over at uteområdene ser ut som en byggeplass i månedsvis. Dersom du bor i et sameie/borettslag/ andelslag les vedtektene og forhold deg til dem.

Fenomenet dugnad

En kilde til konflikt i nabolaget kan være dugnad. Dette særnorske fenomenet, der vi alle, helt gratis og på vår egen fritid, bidrar til fellesskapet på ulike måter. Konfliktene handler veldig ofte om at noen alltid sniker seg unna, og at nabolaget ikke har gode rutiner for å håndtere slikt. Når slike situasjoner oppstår, må de håndteres på en god måte. Det aller beste når det gjelder dugnad er å ha regler som gjør at alle kan bidra på sin måte. Hvis en nabo er dårlig til bens, kanskje han kan koke litt kaffe til resten som står med spaden i grøften? Kan rikingen på toppen av åsen få betale seg ut av det? Kan naboene på enden få gjøre sin del når de er tilbake fra ferie? Eller skal man rett og slett akseptere at det er de samme som stiller hver eneste gang?

Trekk pusten

I det de første vårtegnene dukker opp, trekker mange utendørs for å stelle hage og hekker. Vi er klare for sol og varme og det kan være lett å irritere seg over naboens hekk som har vokst seg tett og høy, i tillegg til trær som stjeler solen på eiendommen din. De nye byggereglene som trådte i kraft januar 2016 kan også skape høye temperaturer naboer i mellom. Ved tilbygg/påbygg be om tegning og mål slik at det blir lettere å forestille seg hva det er snakk om.

Når du kjenner at det koker litt under topplokket, trekk pusten og vurder om dette virkelig er verdt å risikere naboskapet for. BoligMentoren oppfordrer til dialog naboer i mellom. Dersom situasjon tilspisser seg eller du trenger noen å lufte situasjonen med, er vi her for deg.

Et godt forhold til naboen gjør det lettere å unngå konflikt hvis noe skulle oppstå. (Ill. foto: iStockphoto.com).

Et godt forhold til naboen gjør det lettere å unngå konflikt hvis noe skulle oppstå. (Ill. foto: iStockphoto.com).