Esker til flyttejobben. (Foto: iStock.com).

Ingen gleder seg til flyttejobben, men her er noen tips som kan hjelpe deg på vei, og kanskje til og med gjøre jobben litt hyggelig.

Tekst: Cathrine Solemslie Sæther – cs@byggstart.no

Boligmarkedet er kanskje litt lummert akkurat nå, men det stopper ikke nordmenn som ønsker eller trenger å flytte. Årsaken kan være familieforøkelse, ny jobb, studier, et ønske om å flytte fra hus til leilighet, eller behov for en roligere hverdag utenfor byen.

For deg som skal ut på flyttefot, her er noen tips:

Husk å melde flytting

Husk å bestille flytting av internett, strøm og avis i god tid før du flytter. De fleste setter pris på at dette er på plass allerede ved innflytting. Husk også å melde adresseendring på posten.no eller direkte til Folkeregisteret via Skatteetaten sine sider. På Postens nettsider kan du krysse av for at flyttemeldingen sendes videre til Folkeregisteret. Flyttemeldingen må du sende tidligst 31 dager før, og senest 8 dager etter du har flyttet.

Kvitt deg med overflødige eiendeler

Du gjør lurt i å få orden på tingene dine før selve pakkingen. Flytting er en gylden anledning til å kvitte seg med overflødige gjenstander og ting du ikke bruker lenger. Kanskje er det noe du kan selge eller gi bort? Legg ut tingene for salg, eller lever dem inn til loppemarkeder og veldedige organisasjoner. Ting som ikke egner seg for videresalg kan du levere til  gjenvinningsstasjonen.

Pakketips
Markering av esker til flyttejobben.

Det er viktig å markere hva du putter i hver eske, da blir det enklere å pakke ut. (Foto: iStock.com).

Når du pakker eiendelene dine i esker, er det viktig at du markerer hva som er i esken. Merkelapper som glass, bøker, hermetikk, vaskeutstyr og kjeler er gode indikasjoner på hvor eskene skal plasseres når du flytter inn i din nye bolig. Et lurt tips er å samle det aller mest nødvendige i én pappeske. Denne esken skal inneholde det du vil ha tilgang til med en gang du kommer frem. Kanskje ønsker du rask tilgang til toalettartikler, kaffe, kopper og en brødkniv?

Spør om hjelp

Det er ofte en god ide å hente inn bistand fra venner og familie. Du har kanskje hjulpet noen med å flytte tidligere? Nå er tiden for å innkassere. Jo flere dere er, desto raskere går flytteprosessen. De fleste flyttebyråer tilbyr også flyttevask, dersom du ikke har tid eller lyst til å gjøre det selv.

Skaff transportmiddel i god tid

Flytting medfører nødvendigvis transport av store og små eiendeler, og dette krever et solid transportmiddel. Du har valget mellom å stå for flyttejobben selv, og enten låne eller leie en varebil, eller du kan hyre inn et flyttemannskap, som både kan løfte og kjøre eiendelene dine til ditt nye hjem.

Det ene alternativet er langt rimeligere enn det andre, men også mer krevende fysisk og mentalt. Har man derimot god hjelp i form av sterke venner og moralsk støtte, kan flytting på egen hånd bli en trivelig affære. Å leie inn hjelp vil på sin side spare deg for stress og tunge tak, i tillegg til at du slipper å måtte manøvrere en tung varebil.

Ha lagerplass klar

Ikke alle har det nye hjemmet klart innen de må flytte ut, og vil trenge et sted å oppbevare eiendeler i mellomtiden. Om venner og familie kan være behjelpelige med garasjer, boder og loft, kan dette være løsningen på problemet. Et annet godt alternativ er å leie en lagerplass frem til det er tid for overtakelse.

Velg et smart flyttetidspunkt

Når du skal flytte, kan det være lurt å unngå tidspunkter som rushtid eller skolestart, feriestart og fredager.  Da er mange ute på veiene og du kan fort havne i kø. Det viktigste er selvsagt at flyttetidspunktet passer for deg og dine medhjelpere, men vurder å unngå de åpenbart travleste tidspunktene.

God flytting!

Kanskje du også liker disse
Tinglysning eiendommer (Ill. foto: iStock.com).
Esker til flyttejobben. (Foto: iStock.com).
Advokat og boligeier iStock.com