Sprukket kobberrør med vannsprut. frost- og vannskader

Antall frost- og vannskader på hus og hytter øker for hvert år, til tross for større søkelys på vedlikehold og forebygging. I disse tider med høye strømpriser forsøker de fleste å spare mest mulig, men det kan bli kostbart – og du kan måtte betale for hele eller deler av skaden hvis du har opptrådt uaktsomt. Forsikringsselskapet Tryg frykter at antall skader vil øke i vinter.

Tekst: Helene Aarnes – post@boligmentoren.no

En undersøkelse Tryg har foretatt viser at 6 av 10 har slått av varmen i flere rom i hjemmet. Det kan være mange som ikke vet eller sjekker hvor vannrørene er, og da vil det være fare for frostskader. Frost- og vannskader på hytter og boliger kan også skyldes at vannet ikke er stengt av, eller at vinduer har vært åpne i nærheten av uisolerte vannrør. Kommunikasjonsansvarlig Ole Irgens i Tryg Forsikring sier det finnes enkle grep for å unngå kjedelige hendelser.

– Det korte og greie svaret er at det alltid skal være minst 10 grader plussgrader, med god margin, i rom der det går vannrør og det kan være fare for frost. Ikke forsøk å spare strøm slik at det oppstår skader, selv om det kan være fristende å senke temperaturen i kjellere og ubebodde rom, sier han og fortsetter:

– Dersom en hytte eller fritidshus skal stå uoppvarmet gjennom vinteren, må vannet stenges, alle vannrør og sisterner og armaturer og kraner må tømmes, varmtvannstank må tappes og det må helles frostvæske i alle klosett og sluk. Hvis ikke dette gjøres, og temperaturen går under null, kan slike rør fryse og sprekke, med påfølgende stor risiko for vannskader forteller Irgens.

Vannskader er verstingen

Vannskader koster milliarder hvert år, men er også enkle å forebygge og forhindre.

Tall fra Finans Norge viser at vannskader oppstår oftere enn innbrudd og brann. Statistisk blir det meldt inn én vannskade hvert åttende minutt til forsikringsselskapene. Hvilken erfaring har dere i Tryg, og hva frykter dere at vinteren vil vise?

– Som Norges 3. største skadeforsikringsselskap har vi samme erfaring som Finans Norge. Vannskader koster milliarder hvert år, men er også enkle å forebygge og forhindre. Det er viktig med oppmerksomhet rundt slike skader, og kunnskap om hva man skal gjøre for å forhindre vannskader. Ofte blir vannskader omfattende og dyre å reparere, og bolighus som får store vannskader må gjerne fraflyttes i reparasjonsperioden.

Irgens presiserer at det i dag stilles krav til at boliger skal være tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader. Slurves det med oppvarming risikerer man avkortning i et eventuelt erstatningsoppgjør. For hytteeiere er det et absolutt krav at vannet skal være avstengt når hytta står ubebodd.

– Vi frykter at vinteren vil gi flere vannskader enn normalt, særlig dersom strømprisen stiger og folk skrur ned temperaturen for å spare strøm og penger, forteller han.

Nattlig strømbruk

For tiden varierer strømprisen stort gjennom døgnet, som fører til at flere blant annet vasker og tørker klær på natten. Hva slags tanker har Tryg til dette og den nye nettleiemodellen?

– Røykvarsler må settes opp i alle rom. Tryg har advart mot den nye nettleiemodellen, som i praksis oppfordrer folk til å spre forbruket over døgnet, og at strømprisen er billigst om natten. Dette fører til at elektriske apparater som oppvaskmaskiner, vaskemaskiner og tørketromler ofte blir gående uten tilsyn. Vi anbefaler også vannvarsler – eller vannstopper, som stenger for vannet, i rom uten sluk (typisk kjøkken) der det står oppvaskmaskin eller vaskemaskin, forteller Ole Irgens.

Spare strøm trygt

Du skal ikke behøve å fryse, selv om du ønsker å spare strøm.

Det er naturlig at de aller fleste ønsker å spare på strømmen. Og det er visse grep Irgens sier du kan gjøre som ikke fører til fare for brann- frost- eller vannskade.

– Det beste tipset er å spre forbruket jevnere over døgnet på en slik måte at risikoen ikke øker. Har du en smart varmtvannstank, kan du for eksempel la den stå på om natten, når strømmen er billigst. Har du egen ladeboks til elbilen, kan den også lades om natten. Men el-sparkesykler og mobiler skal du ikke lade om natten. Senk gjerne temperaturen i rom som ikke brukes, men aldri så langt ned at det er fare for frost. Senker du temperaturen med en grad eller to i oppholdsrommene kan du også spare mye strøm. Utskifting av vinduer, etterisolering og montering av solceller på taket er også strømbesparende, sier Irgens.

Alternativ oppvarming

De som har mulighet, sverger nå til vedfyring for å spare strøm. Her har Tryg også gode råd når det gjelder å fyre trygt og bra.

– Sørg for at peis og pipe er installert av fagfolk, dette gjelder også på hytta. Fyr med tørr ved og god trekk, dersom det brenner for dårlig eller veden er våt øker risiko for pipebrann. Bytt ut gamle og ineffektive ovner med nye, rentbrennende ovner – og husk at den må være dimensjonert for rommet der den skal stå. Dersom du er usikker på om ildsted og pipe er i god stand, må du få den ettersett, sier Irgens.

Råd for å unngå skader:

Slik kan du forebygge vann- og frostskader innendørs:

  • Steng hovedkranen før du reiser bort. Husk å åpne en kran og la vannet renne ut av rørene.
  • Lukk alle vinduer og ventiler i rom med vannrør.
  • Hold lun temperatur, helst over 10 grader i oppholdsrom og rom med vannrør.
  • Frostvæske i vannlåser kan hindre frostsprengning og fordampning (tomme vannlåser kan føre til at lukt fra avløpsrør siver inn i huset).
  • Har du rør i krypkjeller eller på kaldt loft bør du snakke med rørlegger om isoleringsløsning.

Slik tiner du frosne rør:

  • Hvis du ikke allerede har stengt hovedkranen – gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør.
  • Varm opp rommet.
  • Når du har lokalisert det frosne røret, blås gjerne på det med hårføner eller varmluftpistol, men under kontinuerlig tilsyn.
  • Bruk av åpen varme som skibrenner og primus er livsfarlig og strengt forbudt.
  • Etter opptining åpnes hovedkranen forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasjer.

Kilde: Tryg Forsikring

Kanskje du også liker disse
Solcellestøtten, som i fjor ble økt vesentlig, blir i år satt ned igjen. (Foto: Shutterstock).
Både utenpåliggende panel (som her) og integrerte har tilnærmet lik effekt. (Foto: Shutterstock).
Olje- og energiminister Terje Aasland og finansminister Trygve Slagsvold Vedum håper at den nye loven vil legge bedre til rette for egenproduksjon av lokal, fornybar kraft. Styreleder John Ravlo (i midten) i Funkisgården borettslag på Torshov ønsker å anlegge solceller på taket. (Foto: Arvid Samland / OED).
Energitiltak hjemme
Stabel med ved og vedovn med fyr.