Det blir stadig oftere flom flere steder i landet. (Foto: Helene Aarnes).

Det blir stadig mer ekstremvær i Norge. Her kommer noen råd fra Tryg Forsikring til hvordan du kan forebygge vann- og flomskader på eiendom og bolig.

Tekst: Helene Aarnes – post@boligmentoren.no

Lokale myndigheter har ansvar for flomsikring, men du kan selv bidra til å gjøre bolig og eiendom mer flomsikker. Tenk gjennom hvordan eiendommen er planert, og innred kjellere slik at vannskadene blir så små som mulig om vann flommer inn. Det er viktig å forebygge, det kan forhindre at skadene blir store.

– Rens taksluk, takrenner og taknedløp. Folk må være klar over at hvis de har et stort tre som de vil fjerne, kan de få et vannproblem. Trær tar til seg mye vann, og hvis det fjernes må vannet finne nye veier, bakken klarer ikke å ta til seg alt. Sørg også for at det er åpent der vann skal renne, rens stikkrenner og avløp, forteller Lars Angell, Ansvar Forebygging i Tryg Forsikring.

Han anbefaler også å sikre løse gjenstander ute, trampoliner, hagemøbler, hageredskaper, partytelt, sykler og trillebårer.

– Når vinden blir kraftig, kan trampoliner og andre flygende ting gjøre stor skade. Det tar ikke lange tiden å fikse så dette ikke blir et problem, sier han.

Tenk bærekraft

Han er også de senere årene blitt mer og mer opptatt av bærekraft og hva som forårsaker et stadig mer ekstremt vær.

– Hva er årsaken bak ekstremvær som «Hans»? Er det menneskeskapt? Hva kan vi selv gjøre? Det er viktig at holdningene endres, alle monner drar. Vi kan spare vann, strøm, sortere søppel osv. Klimakrisen er her og ekstremvær vil vi bare oppleve mer av. Vi må erkjenne at vi må gjøre noe selv i stedet for å skylde på alle andre for klimakrisen. Det er viktig å begynne hos seg selv, vi kan alle gjøre noe, avslutter Lars Angell.

Les også:

Førstehjelp ved vannskade

Står huset ditt trygt?

Unngå skattefelle når huset ditt rammes av en naturkatastrofe

Råd om fremtidig flomsikring:

  • Etabler tilstrekkelig fall i terrenget slik at vann renner bort fra bygget.
  • Konstruer drens- og overvannssystem slik at overflatevann dreneres og føres vekk fra bygningen.
  • Ikke tømme hageavfall eller fyll jord, stein og annen masse eller avfall ved eller i bekker. Dette kan demme opp for vannet og gi nye løp mot din eiendom.
  • Bevar naturlig vegetasjon i skråning mot bekker, denne tar opp og holder på vannet.
    Hold avløp åpne, gi vannet fritt leide slik at det ikke skader din eiendom.
  • Innred kjellere og underetasjer med materialer som tåler vann og som er lett å rengjøre og tørke ut.
  • Monter tilbakeslagsventiler på avløpsledninger, da unngår du skader dersom offentlig avløpsnett går tett.

Kilde: Tryg Forsikring

Kanskje du også liker disse
Egenberedskap
Oppussing på budsjett. (Ill. foto: Shutterstock).
Sommer er innbruddstid. Det finnes i dag ringeklokker med video, innendørs og utendørskamera som varsler ved besøk eller uventede bevegelser. (Begge foto: Tryg Forsikring).
Felles stikkledninger har mye til felles med private veier som nødvendig infrastruktur, hvor ansvar deles med naboer. (Foto: Ole Christian Juriks).
Å bygge en platting er ikke det mest kompliserte, og du kan gjerne være førstegangssnekker. (Foto: Shutterstock).