Forbud mot å fyre med fossil olje

Fra 1. januar 2020 ble det forbudt å varme opp norske boliger med vanlig fyringsolje eller parafin. Var du for sen til å søke om støtte til å fjerne fyr og tank, kan du få støtte til andre varmeløsninger. Men det er lurt å være rask, Enova innfører endringer eller fjerner støttesatser fra 1. april.

Tekst: Helene Aarnes – helene@boligmentoren.no

Markedssjef Gunnel Fottland i Enova forteller de både håper og tror at de fleste kom i mål i god tid før forbudet, og at de har gått det nye året i møte med en god og fornybar varmeløsning.

– Utfasingen gikk ganske tregt en stund, men de siste par årene har utbyttingen virkelig skutt fart, sier Fottland, i en pressemelding.

Energieffektive løsninger

varmepumpesalget har ifølge Enova tatt helt av de siste årene. (Ill. foto: iStockphoto.com).

Enova har siden 2013 gitt økonomisk støtte til de som har byttet ut oljefyren med utvalgte oppvarmingsalternativ. Nesten 9700 boligeiere har fått støtte til å kvitte seg med oljefyren og over 6600 har fått støtte til å bytte ut parafinkaminen. Omtrent halvparten av utfasingene har skjedd de to siste årene

– Felles for løsningene vi har støttet i forbindelse med oljeutfasingen, er at dette er energieffektive løsninger som har vært relativt dyre i investering, og derfor har trengt litt støtte for å være konkurransedyktig, sier Fottland.

Eksplosiv økning

De aller fleste som har fått støtte gjennom Enova har byttet til en væske-vann eller luft-vann-varmepumpe, men det er også noen som har valgt bioløsninger. Det er ikke oljefyren som har blitt forbudt, men å fyre med fossil olje. Konverteringen av oljekjelen til å bruke bioolje har Enova ikke gitt, eller vil gi støtte til.

Behold anlegget

Nå som forbudet er på plass, vil du ikke lenger få økonomisk støtte fra Enova til å fjerne oljefyr og parafinkamin. I tillegg avvikles også støtten til enkelte varmeløsninger fra 1. april, mens støttesatsene til andre varmeløsninger justeres fra samme dato.

– Hovedhensikten med Enovatilskuddet er å gi nødvendig starthjelp til gode og energieffektive løsninger som trenger et lite puff for å etablere seg i markedet. En viktig del av jobben vår er å vurdere når disse teknologiene kan klare seg i markedet med mindre hjelp, og når de kan stå helt på egne bein, sier Fottland.

Fra 1. april vil maksimal støtte til balansert ventilasjon endres fra 15.000 kroner til 10.000 kroner. Her justeres temperaturen ved hjelp av telefonen. (Ill. foto: iStockphoto.com).

Følgende støttesatser endres fra 1. april 2020

  • Støtten fjernes til luft-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe.
  • Maksimal støtte til balansert ventilasjon endres fra 15.000 kroner til 10.000 kroner.
  • Den faste støttesatsen til solfanger endres fra 10.000 kroner til 5.000 kroner. Satsen på 200 kroner per kvm opp til 25 kvm opprettholdes.
  • Den faste støttesatsen til el-produksjon endres fra 10.000 kroner til 7.500 kroner. Satsen på 1.250 kroner per installert effekt opp til 15 kW opprettholdes.

Kriteriene for å få støtte finner du på enova.no.

Det er også lurt å beholde det vannbårne anlegget selv om det ikke lenger kan varmes med olje eller parafin. Anlegget gir flere muligheter til å velge en energieffektiv og god varmeløsning. Det gir også fleksibilitet til å bytte løsning når energiprisene endrer seg, poengterer Enova i pressemeldingen.

Nå er det oljefri oppvarmingløsning som er tingen. (Foto: iStockphoto.com).