Forbered deg på strømbrudd

Er du forberedt på et langvarig strømbrudd? Direktoratet for beredskap- og sikkerhet (DSB) har gode råd til enkle tiltak som øker tryggheten.

Tekst og foto: Helene Aarnes – helene@boligmentoren.no

Når strømmen går, forsvinner ikke bare lyset, men også elektrisk oppvarming og mulighetene for å varme mat og vann. En undersøkelse foretatt nylig av TNS Gallup for Statnett, viser at kun tre av ti har gjort tiltak, og er forberedt i tilfelle et strømbrudd.

Direktoratet har opprettet en beredskapsside – sikkerhverdag.no – som blant annet omhandler hvordan man bør forberede seg på et strømbrudd.

Liv og helse prioriteres
Ved større strømbrudd prioriteres liv og helse først, og det kan ta tid før du får strømmen tilbake. Derfor bør du være forberedt på å klare deg uten strøm i flere dager. Tenk igjennom hva du bruker strøm til i hverdagen, fra du står opp til du legger deg. Er det noe av dette du ikke ville klare deg uten?

Oppvarming
En vedovn eller en peis er vanlige alternativer til strøm som oppvarming. For deg som har disse alternativene i hus, sørg for alltid å ha et minimum av ved på lager. Husk også ekstra fyrstikker/lighter i reserve. Det finnes parafin- og gassovner beregnet på husstander uten mulighet for annen fyring.

Mat og drikke
Vannforsyningen kan også bli borte når strømmen går. Du bør derfor alltid ha noen liter vann lagret. Til koking og steking kan du bruke propanapparater og stormkjøkken.

Maten i fryseren kan bli ødelagt hvis strømmen er lenge borte, men du kan isolere fryseren for bedre å holde på kulden:
Ta ut kontakten, du må aldri isolere fryseren før strømmen er koplet fra. Unngå å åpne lokket. Pakk fryseboksen inn med aviser, ulltepper, dyner eller liknende. Senk temperaturen i rommet der fryseren står, dersom dette er mulig. Er strømbruddet varslet på forhånd kan fryseren settes på ”innfrysing” ett til to døgn i forveien, slik at temperaturen blir så lav som mulig.

Lys
Ha en eller flere lommelykter oppbevart på et fast og lett tilgjengelig sted. Ekstra lyspærer og batterier er også lurt å ha. Stearinlys og oljelamper (husk ekstra lampeolje) er viktige alternative lyskilder.

Batteriradio
Med en batteridrevet radio får du hørt nyheter og meldinger fra myndighetene. Hvis du har bil kan du også bruke radioen der. Husk også mobillader som kan brukes i bil.

Nødstrøm
Er du kritisk avhengig av strømforsyning? Med et nødaggregat er du mindre sårbar for strømbrudd.

Les mer på sikkerhverdag.no.