Kjelleren og loftet Shutterstock

Råkjellere og råloft huser mye ubrukt potensiale. Når du ønsker deg mer plass i hjemmet, er det lett å glemme at kjelleren og loftet kan bygges om til ypperlige oppholdsrom.

Tekst: Cathrine Sæther – redaksjon@byggstart.no

For mange er loftet og kjelleren to, mørke og kalde rom hvor edderkopper, ikke mennesker, bor. Å gjøre om disse rommene til oppholdsrom, kan virke som en umulig oppgave. Det er det heldigvis ikke. Ved å bygge om kjelleren og/eller loftet, får du ikke bare mer rom å breie deg på, men også en betydelig verdiøkning på boligen. Hvorvidt det blir nye soverom til gjester, ekstra baderom med badekar, tv-stue til barna eller atelier, er opp til deg.

Råkjeller og råloft – hva betyr det egentlig?

Et råloft, eller en råkjeller, er uinnredede rom som ikke er godkjent som boareal – det vil si et rom som kan brukes til for eksempel oppbevaring, men ikke til varig opphold. For at et rom skal kunne godkjennes som boareal, må det oppfylle en rekke krav. For å innfri disse kravene, må råkjellere- og loft bygges om før de lovlig kan benyttes som stuer, soverom og kjøkken. Det vil også være lite trivelig å oppholde seg i en råkjeller før det har blitt gjort en del utbedringer. Ombygging og endring av et rom fra tilleggsdel til hoveddel, det vil si boareal, vil også kreve såkalt bruksendring – det vil si at du må søke til kommunen om å endre et rom til boareal.

Hva slags krav er det snakk om?

Det finnes to sett med regler for hva som godkjennes som boareal: Det ene gjelder for hus bygget før 1. juli 2011, og det andre gjelder for hus bygget etter. Grunnen til at det er forskjellige sett med regler, er for å gjøre det enklere å benytte rom i eldre bygninger som ikke er bygd etter dagens krav.

Dette ser vi for eksempel i krav til takhøyde. Har du et hus som ble bygget før 2011, kan du slippe unna med kun 2 meters takhøyde i et oppholdsrom, men er det bygget etter, er minstekravet 2,2 meter. Det skal sies at både 2 og 2,2 meter kan oppleves som litt lite, og SINTEF anbefaler 2,4 meter for god bokvalitet. Er det et skråtak, som mange ofte har på loftet, må det høyeste punktet være minst to meter, og ellers må det være minimum 190 cm fri høyde fra gulv i minst 60 cm bredde.

Utenom dette er det krav til innslipp av dagslys, rømningsveier, tilstrekkelig ventilasjon, og for kjellere, radonsikring. Merk at et godkjent rømningsvindu også automatisk innfrir kravet om innslipp av dagslys.

Når arbeidet med oppussingen er ferdig, står du igjen med et nytt yndlingsrom, og en verdiøkning på boligen.

Hvordan starte?

Er kjelleren eller loftet ditt allerede godkjent som boareal, blir jobben mye lettere. Det er det første som må avklares. Er det ikke godkjent som boareal, må du søke om bruksendring, samt finne ut hva du må gjøre for å innfri kravene. Om du bygger om loftet, kan det være du må heve hele eller deler av taket for å få riktig høyde, eller sette inn et ekstra trappeløp for å tilfredsstille krav til rømningsvei. Skal du bygge om kjelleren, kan det være du må pigge opp gulvet og utføre utvendige arbeider. Det kan også være at flere av tiltakene som må utføres er søknadspliktige i seg selv, som for eksempel å heve taket eller pigge opp bærende gulv.

En viktig del av planleggingsfasen er å bestemme seg for akkurat hva du vil bygge kjelleren eller loftet om til. Kjøkken og bad er de to mest komplekse rommene i huset og vil kreve ekstra planlegging, arbeid og penger. Et lurt tips er imidlertid å plassere bad over bad, dersom du har mulighet. Dette forenkler arbeid med røropplegg og kan redusere rørleggerutgiftene.

Til motivasjon

Avhengig av hva slags kjeller eller loft du har, kan ombygging medføre en del arbeid, og alle vet at oppussing kan være en stressende affære. Hvis du planlegger godt i startfasen, har du sikret deg det beste utgangspunktet for å oppnå det. Ha styr på budsjett, tidsskjema, hva du vil ha, hva dine behov er og sørg for å skaffe erfarne og godt kvalifiserte håndverkere.

Likevel, midt i arbeidets styr og stress, husk å holde fast ved drømmen om det perfekte loftsrommet eller den hyggelige kjellerstuen som du ser for deg. Ved slutten av arbeidet er drømmen virkeliggjort, og du står igjen med flere kvadratmeter, en vesentlig verdiøkning og et flott nytt rom du kan bruke til akkurat det du vil.

Kanskje du også liker disse
Bålbrenning (iStock.com).
Det er viktig å klargjøre bolig og hage for vinteren. (Foto: Helene Aarnes).
Skjeggkre. (Foto: Shutterstock).
småprosjekter
(Ill. foto: iStockphoto.com).(Ill. foto: iStockphoto.com)