Enova vil ha norske boligeiere med på klimadugnad

250 millioner kroner ligger og venter på boligeiere som gjennomfører energitiltak. Med VVS-bransjen på laget skal Enova sørge for at flest mulig får ta del i pengepotten.

– Investerer du i energitiltak i hjemmet, reduserer du energiutgiftene og øker bokomforten, samtidig som du gjør en innsats for klimaet, sier markedsdirektør Audhild Kvam i Enova.

Aldri har det vært enklere å få penger tilbake for energitiltak i hjemmet. Mens du tidligere måtte søke om støtte før du gikk i gang med tiltaket, er det eneste du trenger å gjøre nå å gjennomføre tiltaket, og dokumentere utgiftene på enova.no. Da får du pengene du har krav på inn på konto, heter det i en melding fra Enova.

– Vi har satt sammen en attraktiv meny bestående av 12 ulike energitiltak. Både de som oppgraderer boligen og de som bygger nytt kan benytte seg av Enovatilskuddet. Man kan også kombinere ulike tiltak, sier Kvam.

Informasjonskampanje

Enovatilskuddet ble lansert i januar. En fersk undersøkelse TNS Gallup har gjennomført på oppdrag fra Enova, viser at flertallet av de som eier bolig ikke har fått med seg nyheten.

-Det må vi gjøre noe med. Norske boligeiere har fått en ny rettighet som både de og samfunnet er tjent med at flest mulig benytter seg av. Her har både vi og de som selger og leverer energiløsninger en jobb å gjøre, sier Kvam.

Derfor sparker Enova nå i gang en større informasjonskampanje.

-Vi har bevisst brukt de første ukene av året på å forsikre oss om at registreringsportalen fungerer som den skal. Det gjør den, folk registrerer tiltak og får pengene utbetalt tre uker. Med den tryggheten i bunn, setter vi nå alle kluter til, lover Kvam.

Foruten annonsering i trykte og digitale medier, vil Enova blant annet sende ut brev til utvalgte boligeiere, og produsere salgsmateriell som de relevante bransjene kan benytte seg av.

Bransjen på hugget

Fagsjef Knut Olav Knudsen i VVS-foreningen, håper og tror bransjen vil ta sin del av informasjonsjobben.

-Vi må være på hugget for å inspirere boligeierne til å ta smarte energivalg. Den nye tilskuddsordningen er mye bedre enn den gamle. Først og fremst kan man nå få støtte til flere tiltak, samtidig som selve støtten har blitt betydelig høyere. I tillegg har prosessen blitt forenklet. Tidligere oppfattet mange at det var tidskrevende å søke om støtte før man skulle i gang med rehabiliteringen. Nå kan man få tilbake penger etter at tiltaket er gjennomført, sier Knudsen.

Ifølge Enovas må egne beregninger omtrent 50 personer registrere sine energitiltak hver dag for at alle de 250 millionene skal komme norske boligeiere til gode. Kvam mener det er en ambisiøs, men realistisk målsetting.

– Når folk får øynene opp for tilbudet og alle fordelene med å gjennomføre energitiltak, tror jeg de vil benytte seg av muligheten, sier Kvam.