Enklere krav kan gi økt boligverdi

Enklere krav til oppholdsrom kan ha økt verdien på mange norske boliger, sier eksperter på boligtaksering. Hvor du bor er avgjørende for priseffekten.

Tekst: Helene Aarnes – helene@boligmentoren.no

– Verdieffekten vil være tydeligst i områder der boligprisene ikke har steget alt for mye, samtidig som det finnes et lokalt marked for utleie, sier Lasse Evensen, leder for avdeling Oslo og Akershus i Norges Takseringsforbund (NTF), i en pressemelding.

Flere budgivere
– Vi er forsiktige med å legge denne effekten inn i en boligtakst, men i takst-rapporten kan det være relevant å nevne et oppstått utleiepotensial. Det vil medføre at flere blir interessert, og at selger får flere budgivere. For mange kjøpere kan muligheten til en løpende leieinntekt være avgjørende, sier Evensen.

Stedene hvor dette har størst effekt, er for eksempel byer som Drammen, eller studiesteder som Kristiansand eller Lillehammer. For sesong- eller korttidsutleie kan man også få utslag på steder man forbinder med sport og ferie, som Geilo.

– For Oslo tror jeg verdieffekten for tiden vil være noe mindre, fordi boligprisene ligger så høyt, og på grunn av at leiemarkedet preges av en stor tilbudsside, tror NTF-takstmannen.

Enkle og rimelig grep
Endringene i byggteknisk forskrift for oppholdsrom, har altså ført til at mange med enkle og rimelige grep kan få en utleiedel i boligen sin. De nye reglene som ble innført fra årsskiftet, har unntak for flere tekniske krav når boligeier for eksempel søker om å gjøre om en kjeller til stue eller en bod til soverom innenfor en boenhet.

Boliger som er bygget før 2011 trenger ikke å oppfylle alle tekniske krav til blant annet energi, tilgjengelighet, radon og dagslys når det søkes om bruksendring.

– Det er lempet på kravene til romhøyde, som kan være ned til to meter, og det er tilstrekkelig med ett vindu i hvert rom, så lenge kravet til rømningsvindu er oppfylt. Det stilles heller ikke lenger krav om utsyn fra vinduet, sier Evensen.

Flere krav opphevet
Også krav om trinnfri adkomst, dimensjonering for rullestolbrukere, passasjebredde og sideplass ved dør er opphevet. Lufting med ventil og vindu anses som tilstrekkelig. Kravene til isolasjon er senket, og man avgjør selv behovet for bodplass.

– I sum innebærer disse endringene at langt flere kan leie ut rom i egen bolig. Dette gir et inntektspotensial som i en del tilfeller også kan gi en verdiøkning, Evensen.

Han påpeker at det ofte er usikkert om en slik verdiøkning kan regnes ut ved å benytte kapitalisering av antatt leieinntekt, men mener allikevel at utslag kan vise seg ved et eventuelt boligsalg.

Vil vite mer
Takstbransjen opplever at mange nå ønsker å sette seg inn i de nye reglene og boligekspertene til NTF får jevnlig henvendelser om dette.

– Mange kjøpere og selgere ønsker å vite hva som må til for å oppgradere til oppholdsrom, og hva dette kan gi av verdiøkning og leieinntekt. Det er også verdt å minne om at disse endringene må søkes om før endringene blir godkjente, sier Are Andenæs Huser, administrerende direktør i NTF.