Eiere av utleieboliger må måle radon

Det er dokumenter at 300 personer årlig får lungekreft som følge av høye radonverdier. Har du en utleiebolig, er du lovpålagt å måle radonverdiene og få dem ned på et akseptabelt nivå. Dette finnes det ingen oversikt over om faktisk blir gjort. 

Tekst: Helene Aarnes – helene@boligmentoren.no

Det er Aftenposten som skriver dette i en artikkel i dag. BoligMentoren har tidligere publisert flere saker om radon, hvor vår samarbeidspartner Radonkjeden gir viktig informasjon om farene ved radon, radonmåling og videre tiltak. Her er et utdrag fra artikkelen Gjør din bolig radonTRYGG – det kan redde liv , som blant annet tar for seg hva du som utleier er pålagt å gjøre:

Utleieboliger pålagt
Har du utleiebolig er du lovpålagt å dokumentere trygge radonnivåer (under 100 Bq/m3). De fleste eneboliger klarer seg med fire sporfilmer, en i hvert rom med varig opphold. (f.eks. stue og soverom). En liten leilighet klarer seg med to sporfilmer.

– Det vanligste og mest effektive tiltaket for å senke høye radonnivåer for eneboliger er en radonbrønn. I mange tilfeller kan også en radonbrønn være tilstrekkelig for tomannsboliger eller mindre leilighetskomplekser, informerer markedskoordinator Morten Fredriksen.
Mange kan være av den oppfatning at innstallering av en radonbrønn er veldig kostbart. Men det er billigere enn mange tror.

– Det koster cirka 40 000 kroner og vil ta om lag en arbeidsdag å installere, forteller Fredriksen.

Flere saker med nyttig informasjon om radon kan du finne her:

Gjør din bolig radonTRYGG – det kan redde liv

Enkle tiltak mot radon kan redde liv

Det er enkelt å løse radonproblemet i boligen

Enkle tiltak kan senke radonnivået

MEDLEMSTILBUD BOLIGMENTOREN:
Som medlem av BoligMentoren vil du få rabatt på Radonkjedens tjenester. Bestill sporfilm til 20 prosents medlemsrabatt i dag. Du kan enten bestille sporfilmer i skjema nederst på Radonkjedens nettside: radonkjeden.no/produkter/ eller du kan ta kontakt med oss på: post@radonkjeden.no

Trenger du tiltak?

Du kan bestille befaring for egnet tiltak i skjema på vår nettside: radonkjeden.no/produkter/
Ved å oppgi BoligMentorens medlemsnummer får du også 20 prosent rabatt på befaringen. Du vil i tillegg få fem prosent rabatt på et eventuelt tiltak.
Har du behov for gratis råd og veiledning, ring 22 28 61 36 eller send en epost til: post@radonkjeden.no
Les mer på: radonkjeden.no: